„Cicatrice” – primul vin ce are pe contraetichetă indicația teritoriului ocupat din Republica Moldova 

„Cicatrice” – primul vin ce are pe contraetichetă indicația teritoriului ocupat din Republica Moldova 

Unicul vin din Republica Moldova dedicat eroilor ce au luptat în războiul din 1992 are deja și o contraeticheta unică. „Cicatrice” făcut din strugurii ce cresc pe Platoul Cocieri, ce a fost în 1992 scena celor mai sângeroase lupte pentru independența și integritatea Republicii Moldova, are indicat pe sticlă teritoriul din stânga Nistrului ce nu este controlat de autoritățile constituționale.

Vinul a fost lansat în 2021, dar abia în 2022 a apărut cu o contraetichetă în care apare harta Republicii Moldova iar în dreptul regiunii transnistrene este indicat că e ocupată de Federația Rusă.

Lilian Moldovanu, fondatorul vinăriei Casa Moldovanu ce a lansat linia Cicatrice ne-a mărturisit că ideea de pune această etichetă o are deja 5 ani, atunci când a înregistrat compania sa în Zona de Securitate și pentru prima dată a contactat cu autoritățile separatiste din regiune.

Lilian Moldovanu, fondatorul vinăriei Casa Moldovanu

Vreau să vă comunic că o etichetă de vin poate vorbi și transmite un mesaj în orice loc al lumii, contraeticheta CICATRICE conține mesaj de protest față de ocupația Federație Ruse a teritoriului din stânga Nistrului deja de 30 de ani.

Prin ce trec zilnic și gradul de umilință a locuitorilor platoului atunci când interacționează cu “separatismul rus” este o tema aparte și ține de o discuție cu autoritățile moldovenești care stau “amorțiți”  atunci cînd se încalcă drepturile omului,” ne-a mărturisit vinificatorul.

Vinul CICATRICE are două etichete, una este dedicată ostașilor căzuți în luptele pentru Integritatea Republicii Moldova, altă etichetă este în cinstea femeilor care au decedat în conflictul armat din 1992.

Vezi și: VIDEO. „Cicatrice” – vinul în memoria eroilor căzuți în războiul de pe Nistru

  • Eticheta dedicată bărbaților este un Cabernet din roada anului 2020, vinul roșu sec baricat 6 luni în baricuri din lemn de stejar de producție locală moldovenească, vinul alb, deciat femeilor, este un Pinot Grigio roada anului 2021.

 „Am descoperit oameni deosebiți în satele și comunele de pe platoul Cocieri – Molovata Nouă, oameni gospodari și iubitori de țară, din păcate lăsați de guvernele din Republica Moldova pe cont propriu. Tot aici am descoperit un sol deosebit și plantații de viță de vie cu istorie din secolul XIX.”

Casa Moldovanu și-a propus ca din banii adunați din vânzările CICATRICE să fie direcționați pentru instalarea Crucii Eroilor pe malul Nistrului, dar și  alte proiecte de susținere a combatanților și a familiilor acestora. În anul 2023 vinăria planifică lansarea etichetelor consacrate familiilor moldovenilor deportați în sec.XX.

Compania înregistrată produce vinuri și exportă în România și piața europeană, vinurile din Zona de Securitate se bucură de o cerere mare din parte celor plecați peste hotarele țării, anume diaspora a susținut ideea de lansare a etichetei  de vin CICATRICE.

Vinurile din această line sunt de colecție și nu pot fi găsite în magazine, dar pot fi procurate direct de la Casa Moldovanu.  Zona de Securitate cu ocazia împlinirii a doi ani de la lansare oferă în dar acest vin, împreună cu o torbă eco , tuturor celor care susțin redacția prin intermediul platformelor Patreon și PayPal.

Zona de Securitate a creat trei modele de torbițe cu mesaje reprezentative ce pot fi ale voastre cu o donație singulară pe PayPal sau donații lunare pe Patreon.

Torbă eco marca Zona de Securitate pentru Patreon