
Briefing de presă susținut de Oleg Serebrian și Păun Rohovei/ 2024-01-29
VIDEO. Chișinăul și Kievul: Nu există un alt scenariu pentru regiunea transnistreană decât reintegrarea în Republica Moldova. 5+2 nu poate exista cu Rusia parte a formatului
- Reintegrare
Redacția
- 29/01/2024
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian împreună cu ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei au transmis un mesaj ferm Tiraspolului, unicul scenariu pentru reglementarea transnistreană este integrarea regiunii în Republica Moldova.
Cei doi oficiali au susținut astăzi la Chișinău în premieră o conferință de presă comună în care au fost reiterate obiectivele reglementării transnistrene care în viziunea ambelor părți poate fi doar pe cale pașnică.
„Am discutat și despre provocările în care suntem, cel puțin verbal, atrași de Tiraspol atunci când vine vorba de situația de la frontiera moldo – ucraineană pe tronsonul transnistrean și alte lucruri în care Tiraspolul încearcă să demonstreze că Ucraina și Republica Moldova ar planifica o acțiune împotriva împotriva regiunii.
Cu acest prilej vreau să subliniez încă odată faptul că Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Această poziție este plenarmente susținută și de colegii noștri de la Kiev.
Nu există niciun plan de sugrumare militară sau de alt fel a regiunii transnistrene, o poziție împărtășită și de Chișinău, și de Kiev și de partenerii noștri internaționali.
Tot ceea ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova. Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe cale pașnică pe calea dialogului, dar nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a acestei regiuni în Republica Moldova. Deci orice alte scenarii nu pot fi luate în calcul,” a susținut vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei pe dosarul transnistrean a făcut mai multe clarificări ce ține de nivelul de implicare Ucrainei în formatele de negocieri pe viitor.
”Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. În același timp am constatat și am căzut de comun acord cu partenerii noștri din Republica Moldova, astăzi acest format internațional de fapt de jure existent este nefuncțional, principala pricină a nefuncționalității acestui format este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative. Un stat care barbar, încălcând regulile și dreptul internațional, a atacat Ucraina în 2022.
Ucraina e un participant activ la procesul de reglementare a conflictului transnistrean și vom rămâne adepții acestei activități alături de colegii, aș spune aliații noștri în acest proces, vom susține inițiativele Chișinăului care au ca scop reintegrarea țării. Acest scop prevede bunăstare și prosperitate atât pentru malul stâng, atât și pentru malul drept al Republicii Moldova.”
Reprezentantul Ucrainei a adus și el în vizor și ultimele tentative a Tiraspolului de a crea tensiuni între Chișinău și Kiev.
„Eu foarte clar am menționat și la Tiraspol și la Chișinău: Ucraina e pentru reglementarea pașnică a acestui conflict și nu va susține, va fi foarte promptă, când se vor încerca unele provocări din partea celor din stânga Nistrului, de fapt, de cei care controlează situația – FSB-ul rusesc. Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, necătând la faptul că se încearcă.
Vom fi foarte promți la orice încercare a celor din stânga Nistrului să provoace unele provocări la granița cu Ucraina.”
Vizita reprezentantului ucrainean are loc pe fundalul anunțului în care negociatorul din partea regimului de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, este declarat bănuit în Ucraina de colaborare cu Rusia și subminarea ordinii constituționale. Păun Rahoveni nu l-a menționat expres pe Ignatiev în declarațiile sale, dar a dat de înțeles că legea trebuie să fie respectată chiar dacă acesta nu se află pe teritoriul ucrainean, fără a da detalii, deoarece ar ține de competența organelor de drept.
”Ceea ce ține, să spunem așa despre responsabilitatea unor cetățeni ucraineni care locuiesc nu neapărat pe teritoriul Ucrainei, un stat de drept are o legislație, orice cetățean al Ucrainei trebuie foarte bine să înțeleagă că în afară de drepturi față de statul său are obligațiuni și mai cu seamă responsabilitățile. Dacă încalcă conștient legea e normal și să fie tras la răspundere. Nu mă voi adânci în acest subiect, deoarece e un subiect care ține mai mult de abilitatea organelor de drept, dar acest lucru aș vrea să fie, bine înțeles de toți, legea trebuie respectată.”
Ignatiev trebuia să se prezinte până pe 17 ianuarie la Serviciul de Securitate al Ucrainei din regiunea Vinnytsia, pentru a primi o notificare scrisă cu privire la suspiciunea de comitere a infracțiunilor imputate. Ignatiev în discuție cu jurnaliștii după întâlnirea în formatul 1+1 ce a avut loc la Tiraspol pe 16 ianuarie a refuzat să comenteze chemarea la SBU.
Briefingul de presă poate fi urmărit aici.