Centrala hidroelectrică de la Dubăsari, MARTIE 2024/ Foto: Zona de Securitate
Chișinăul se va opune instalării unui post de „menținere a păcii” pe partea dreaptă a barajului hidrocentralei Dubăsari
Chișinăul se va opune instalării unui post trilateral de „menținere a păcii” pe partea dreaptă a barajului hidrocentralei Dubăsari. Este poziția delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control care a fost reiterată în ședința de ieri a CUC.
Astfel, reprezentanții Chișinăului au publicat o declarație în care s-a remarcat lipsa de motive și argumente pentru instalarea unui post suplimentar.
Într-un comunicat, reprezentanții Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au subliniat presupusa „îngrijorare a lucrătorilor hidrocentralei Dubăsari în legătură cu situația politico-militară din regiunea Mării Negre și bazinul râului Nistru”. Totuși, potrivit delegației moldovenești, postul de menținere a păcii nu va putea rezolva această problemă, la fel cum nu va putea asigura „îmbunătățirea protecției antiteroriste” hidrocentralei de la Dubăsari.
Delegația Republicii Moldova a reamintit că încă în anul 2012, Comisia Unificată de Control a adoptat o decizie unanimă prin care subiectul creării unui post în același loc a fost exclus de pe ordinea de zi a CUC.
„În baza celor de mai sus, ținând cont de informațiile reflectate în rapoartele săptămânale ale Comisiei Unificate de Control că situația este calmă, iar „situația din Zona de Securitate este gestionată și controlată”, declară delegația Republicii Moldova la CUC, nu există temeiuri pentru înființarea unui post trilateral de menținere a păcii pe partea dreaptă a barajului hidrocentralei Dubăsari”, se arată în comunicat.
Reprezentanții Chișinăului la CUC au reiterat și apelul privind eliminarea posturilor ilegale stabilite de structurile de forță neconstituționale, care împiedică libera circulație a cetățenilor și demonstrează nerecunoașterea principiilor regimului Zonei de Securitate.
„Împreună cu aceasta, întotdeauna apare întrebarea privind activitatea rațională și eficientă a tuturor elementelor unei operațiuni de menținere a păcii, inclusiv a statului major unificat, instituția observatorilor militari, comandanții militari și posturile forțelor comune de menținere a păcii”, se mai spune în declarația emisă de delegația Republicii Moldova.
Deciziile în Comisia Unificată de Control de creștere a numărului de posturi se iau prin consens, astfel încât un post nou nu poate apărea fără acordul Chișinăului.
Vezi și: VIDEO. Tiraspolul vrea încă un post de așa-ziși pacificatori pe malul drept al râului Nistru, sunt preocupați de hidrocentrala Dubăsari