Chișinăul sapă tranșee la periferie cu regiunea transnistreană – fals de la Tiraspol pentru distrage atenția de la lucrările ilegale dintre Varnița și Bender

Chișinăul sapă tranșee la periferie cu regiunea transnistreană – fals de la Tiraspol pentru distrage atenția de la lucrările ilegale dintre Varnița și Bender

Tiraspolul a inventat un nou fals pentru a distrage atenția de la lucrările ilegale  dintre Varnița și Bender/Tighina, prezentând imagini cu lucrări inginerești de curățare a canalelor pluviale de la Criuleni drept tranșee militare. Astăzi, după o ședință a Comisiei Unificate de Control, delegația transnistreană a declarat că Moldova „sapă tranșee” în Zona de Securitate. Chișinăul a negat aceste informații și a prezentat imagini ce combat acest fals. 

Belyakov și tranșeele

Astăzi, 16 noiembrie, a avut loc o ședință ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC). După întâlnire, canalul de telegram pro-rus – Sputnik- a publicat un video cu Oleg Belyakov, copreședintele CUC din regiunea transnistreană.

Belyakov „și-a exprimat îngrijorarea” cu privire la apariția tranșeelor de-a lungul drumului din apropierea satului Slobozia-Dușca din regiunea Criuleni. Acest perimetru este inclus în Zona de Securitate.

“Noile tranșee au fost realizate cu echipamente inginerești speciale – aceasta este așezarea Slobozia-Dușca din regiunea Criuleni din Moldova. Există și blocaje rutiere”, a declarat Oleg Belyakov.

Un detaliu important este că, subiectul „tranșeelor de la Criuleni” nu a fost discutat în cadrul ședinței propriu-zise. Delegația Republicii Moldova ne-a informat despre acest lucru. Nu a fost nicio întrebare pe ordinea de zi și nu au fost prezentate fotografii la ședință. Belyakov le-a pregătit special pentru presă. De menționat că videoclipul cu Belyakov și fotografiile sale au fost publicate de Sputnik, care este blocat în Moldova.

Ce a spus Chișinăul?

Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău a răspuns imediat la falsul lansat de Belyakov, publicând un videoclip cu lucrările de pe traseu. Potrivit Guvernului, compania „Drumurile Criuleni” pe sectoarele de drum vizate se realizează lucrări inginerești de curățare a canalelor pluviale.

De la ce distrage atenția Belyakov?

Biroul pentru Reintegrare a remarcat că declarațiile Tiraspolului sunt o încercare de a distrage atenția publicului de la lucrările neautorizate pe drumul care leagă Bender/Tighina cu s. Varnița.

Reamintim că pe 20 octombrie, echipa Zona de securitate a fost la Varnița unde a descoperit că Tiraspolul încerca să stabilească o barieră între Varnița (care se află sub jurisdicția Moldovei) și municipiul Bender/Tighina (care se află în afara jurisdicției Chișinău).

Echipa noastră a arătat săpăturile pentru instalarea barierei. Acolo, jurnaliştii s-au întâlnit cu un așa zis vameș transnistrean.

Mai multe detalii la link.

Aproape o lună mai târziu, după o pauză Tiraspolul și-a reluat lucrările și început instalarea unui parapet metalic pe o porțiune de aproximativ 250 de metri.

Deși nu există curbe sau risc de accidente pe acest tronson, administrația Bender instalează un parapet care ar putea împiedica libera circulație pe acest tronson dintre Varnița și Bendery, astfel încât oamenii să aibă o singură variantă – să circule prin punctele de control ilegale controlate de regim.

Potrivit Zonei de Securitate, Chișinăul a încercat să rezolve această problemă la o ședință CUC, dar acest lucru nu a dat rezultate. Știm că toate ieșirile observatorilor militari CUC în zona în care se lucrează sunt blocate de partea transnistreană. Pe lângă acțiunile CUC, inspectoratul de poliție Bender a demarat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, încă nu a fost deschis un dosar penal; infracțiunea și persoanele implicate nu au fost încă stabilite.

În cele din urmă, Belyakov, cu declarațiile sale, încearcă să creeze zgomot informațional și să distragă atenția de la faptul că se instalează o barieră ilegală între Varnița și Bender.