Centrala termoelectrică de la Dnestrovsc
Chișinăul oferă Tiraspolului întreaga cantitate de gaz de la Gazprom, în schimbul a circa 50% din energia necesară malului drept
În luna decembrie vom reveni la achizițiile de energie electrică din regiunea transnistreană. Centrala de la Dnestrovsk va oferi circa 50% din consumul malului drept în schimbul întregului volum de gaz venit din Federația Rusă la Moldovagaz.
Rectificare: Centrala de la Dnestrovsk va oferi circa 50% din consumul malului drept, nu 20%
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că, astăzi SA Energocom a semnat un contract de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie și că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.
Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene. Până la întreruperea contractului, malul drept cumpăra din regiunea transnistreană curent la prețul de 62,5 dolari MW/h, ceea ce reprezintă cu 10.5 dolari MW/h, mai puțin ca suma ce o vom plăti în luna decembrie.
„CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate;
Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o.” se arată în postarea făcută de Spânu pe pagina sa de Facebook.
Pe lângă cele circa 20% din stânga Nistrului vom procura energie și din România.
Achizițiile de energie din regiunea transnistreană au fost oprite în luna noiembrie odată cu micșorarea volumui de gaz din Federația Rusă. Până la stoparea achizițiilor, la final de octombrie, regimul de la Tiraspol a încălcat contractul de livrare a energie și a micșorat volumele contracte, de la 70% la 27% din necesarul malului drept, lăsând Moldelectrica cu un deficit energetic ce a fost suplinit prin contract de urgență din România.
Citește și: Nu plătesc volumele consumate, dar au vrut 70% din tot gazul destinat R. Moldova. Vadim Ceban a dezvăluit solicitările Tiraspolului în depășirea crizei energetice