Chișinăul mizează pe Rusia în rezolvarea conflictului transnistrean și celebrează 20 de ani de prietenie, având trupe ruse de ocupație

Ministrul de Externe Nicu Popescu și ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov, la conferință de presă. 17.11.2021

Chișinăul mizează pe Rusia în rezolvarea conflictului transnistrean și celebrează 20 de ani de prietenie, având trupe ruse de ocupație

Aflat într-o vizită de lucru la Moscova, ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov că, Chișinăul mizează pe sprijinul Federației Ruse în legătură cu rezolvarea problemei transnistrene.

„O atenție importantă am atras asupra problemei transnistrene, a fost evidențiat rolul important al Federației Ruse împreună cu alți observatori în procesul de negocieri ne ajută să ne îndreptăm spre rezolvarea acestei probleme.  Mizăm pe sprijinul Federației Ruse în găsirea unei soluții politice în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova în limitele frontierelor recunoscute internațional. Totodată am discutat despre revenirea la discuțiile privind retragerea  trupelor rusești din stânga Nistrului, și lichidarea armamentului de la Cobasna, ce reprezintă o sursă de risc pentru locuitorii regiunii transnistrene, poziția noastră rămâne aceeași. Ce ține de prezența trupelor militare rusești în regiunea transnistreană, poziția noastră rămâne neschimbată, aceste trupe contravin statutului de neutralitate pe care îl are Moldova potrivit Constituție.” a declarat Nicu Popescu.

În legătură cu subiectul transnistrean Lovrov s-a arătat interesat de promovarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, fără să menționeze ceva despre retragerea trupelor ruse.

„Rusia va continua să îndeplinească funcția de garant al rezolvării conflictului transnistrean, am subliniat necesitatea îndepliniri înțelegerilor anterioare în promovarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Așteptăm reluarea activităților în format „5+2”, și organizarea unei ședințe care deja de doi ani nu a avut loc. Am simțit un interes din partea Moldovei de a reluat discuțiile în acest format,” a declarat Lavrov.

Înainte de a face declarații pentru presă, cei doi oficiali au semnat o declarație cu ocazia celei de-a 20-a aniversare de la semnarea actului de prietenie și cooperare moldo-rusă. Atât, Lavrov cât și Popescu, au apreciat că acesta, deși a fost semnat în 2001, își păstrează actualitatea și nu necesită modificări.

Chiar dacă Federația Rusă a neglijat de repetate ori acest acord, un ultim caz a fost în luna septembrie a anului acesta când Rusia a deschis în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. Atunci ministerul de Externe de la Chișinău regreta acest fapt, „partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral.”

Un alt punct din acest acord de prietenie, Rusia l-a încălcat începând cu semnarea lui, este vorba de articolul 5 în care se menționează că „părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor. Acesta însă nu a fost respectat în privința teritoriului din stânga Nistrului.

Asociația Promo-LEX a constat în studiul „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Retrospectiva anului 2020”, că Rusia a sustinut regimul de la Tiraspol timp de 30 de ani prin suportul militar, politic și transferuri bănești.

Lunar din bugetul de stat rus pleacă aproximativ 100 de milioane de ruble rusești în calitate de ajutor umanitar oferit tuturor pensionarilor din stânga Nistrului. Ajutorul ar fi de 9 dolari pe lună care se adaugă la pensia oferită în regiune. Aceștia sunt bani direcți, care vin în regiune, pe lângă asta ar fi suportul militar și politic.

Pe lângă întrevederea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Povescu se va întâlni cu șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak și președintele comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Grigori Karasin.