Chișinăul a rămas, din nou, fără negociator șef în relația cu Tiraspolul 

Chișinăul a rămas, din nou, fără negociator șef în relația cu Tiraspolul 

Biroul Politici de Reintegrare a rămas, din nou, fără conducător. Guvernul  Chicu și-a dat demisia, ceea ce înseamnă că întregul cabinet de miniștri pleacă în demisie, inclusiv viceprim-ministrul pentru Reintegrare Olga Cebotari. 

Cebotari a avenit în funcție pe 9 noiembrie, când prim-ministru Chicu și-a înaintat noua garanitură, după retragerea democraților de la Guvernare și demisia Cristinei Lesnic, ex viceprim-ministrul pentru Reintegrare. 

45 de zile la Reintegrare

 Venirea la BPR a Olgă Cebotari, în vârstă de 28 de ani, a fost dur critictă în noiembrie. Aceasta a părut anterior în presă după o investigație  în care s-a descoperit că în 2019 Partidul Socialiștilor împreună cu Igor Dodon au transformat ambasada Moldovei la Moscova în biroul sediului electoral pentru alegerile parlamentare din februarie, iar o organizație condusă de Olga Cebotari, a fost angajată în campanii pre-electorale în favoarea PSRM. Cebotari a fost în funcție 45 de zile dar a reușit să aibă o întrevedere cu Vadim Krasnoselski liderul separatist de la Tiraspol.

Atunci ex-viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic,  a criticat întâlnirea dintre Cebotari și Krasnoselski,  de la Tiraspol, Lesnic constată că „negociatorii-șefi, în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, se pot întruni doar pe platforme neutre, de regulă la sediul Misiunii OSCE de la Chișinău sau Tiraspol”.  Întrevederea între Cebotari și liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a avut loc în clădirea administrației așa-numitului președinte al regiunii. A fost pentru prima oară când un viceprim-ministru pentru Reintegrare a mers în vreo instituției a administrație separatiste de la Tiraspol.


Dublă cetățenie

Biroul Politici de Reintegrare a confirmat indirect, pentru Zonadesecuritate.md, că viceprim-ministra pentru reintegrare, Olga Cebotari, are dublă cetățenie. Pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rus. Astfel, principalii actori ce s-au ocupat de reintegrarea țări au fost cetățeni ruși.

În acest an Biroul Politici de Reintegrare a avut trei viceprim-miniștri, Alexandru Flenchea, Cristina Lesnic și Olga Cebotari. 

Alexandru Flenchea declarat anterior că schimbarea a trei negociatori din partea Chișinăului pe parcursul unui singur an a erodat din credibilitatea Guvernului.