Champions League se întoarce astăzi la Tiraspol. Microbiștii vor fi întâmpinați de oameni înarmați la posturi din blocuri de beton

Champions League se întoarce astăzi la Tiraspol. Microbiștii vor fi întâmpinați de oameni înarmați la posturi din blocuri de beton

Champions League se întoarce astăzi la Tiraspol. FC Sheriff va juca cu FC Farul un meci de fotbal, ce trebuia să aibă loc la Chișinău, dar a fost transferat la Tiraspol, la solicitarea clubului sportiv local și a Federației Moldovenești de Fotbal.

Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu controlează teritoriul din stânga Nistrului și municipiul Tighina/Bender, acest detaliu pare să nu fie atât de important, deoarece Federația Moldovenească de Fotbal și UEFA organizează meciuri de fotbal pe teritoriul necontrolat.

Nici existența unui război la graniță nu a fost un motiv de menținere a deciziei ințiale de a disputa meciul pe Arena Zimbru, așa cum se știa până pe 4 iulie, și nici prezența pe teritoriul din stânga Nistrului a Grupului Operativ de Trupe Ruse, păstrat ilegal în regiune pare să nu conteze.

Mai mult ca atât, meciul de astăzi va avea loc sub un pretins cod galben de alertă teroristă, ce mai bine de un an îngrădește liberă circulație în regiune și încalcă acordul de încetare a focului din 1992. Astfel, microbiștii vor fi întâmpinați de oameni înarmați la posturi din blocuri de beton de la intrarea în regiune până la porțile arenei sportive.

Codul galben a fost extins chiar ieri și va rămâne așa, cel puțin, până pe 16 septembrie 2023.

  • Declararea acestor pretinse alerte, mai întâi cod „roșu”, după „galben” au dus la situația în care de mai bine de un an regimul Zonei de Securitate (ZS) este încălcat de către Tiraspol. Încălcările se produc prin instalarea a zeci de posturi: atât staționare, cât și mobile, fortificate prin saci cu nisip și blocuri de beton la care sunt prezenți oameni înarmați – acțiuni ce contravin acordului din 21 iulie 1992 și regulamentelor Comisiei Unificată de Control (CUC), ce nu permite noi fortificații militare și persoane înarmate neautorizate de (CUC). (DETALII)

Asociația Promo-LEX consideră că decizia luată de UEFA contravine angajamentelor asumate de FMF, UEFA și FIFA în promovarea și respectarea drepturilor omului.

„Or, este un fapt notoriu că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spațiu închis, izolat controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate. Acordul pentru desfășurarea meciului pe stadionul din or. Tiraspol este un cadou generos și gratuit, inclusiv de imagine și financiar pentru administrația locală ilegală. Acest suport necondiționat rămâne un instrument eficient de consolidare a unui regim ilegal, care continuă încălcarea în masă a drepturilor omului și ignorarea principiilor și valorilor democratice. Alături de cifrele competițiilor sportive de acest gen, propunem evidențierea fenomenelor și realităților din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se arată în comentariul Promo-LEX.

Amintim că la 24 iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa în regiunea transnistreană din motive de securitate. Însă, la 4 iulie, Comitetul Executiv al UEFA a luat o decizie contrară, de a permite desfășurarea meciului la Tiraspol, primind de la pretinsele autorități din stânga Nistrului garanții de securitate.

Citește aici: FMF a fost atenționată de către Biroul politici de reintegrare, după ce UEFA a primit garanții de securitate în scris direct de la Tiraspol