Cetățenia Republicii Moldova, din nou căutată de locuitorii regiunii transnistrene. Serebrian: Este o adoua revigorare a interesului pentru actele moldovenești
Numărul persoanelor din stânga Nistrului care solicită acte emise de instituțiile Republicii Moldova este în creștere, inclusiv cetățenia moldovenească, susține viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian. Într-un interviu acordat platformei noastre, Serebrian susține că un motiv ar fi războiul din Ucraina. Pașapoarte emise de regimul separatist nu sunt valabile în afara regiunii.
„Este o adoua revigorare a interesului pentru actele moldovenești, cetățenia Republicii Moldova, prima s-a produs când am obținut libertatea de circulație în UE, a doua este acum. Probabil că și datorită conflictului din Ucraina. Foarte multe persoane din raioanele de Est călătoreau cu pașapoarte rusești, considerau că este suficient să aibă un pașaport rusesc, acuma bănuiesc că și-au mai schimbat opiniile și recurg și la pașaportul Republicii Moldova, sau au înțeles care sunt beneficiile pașaportului Republicii Moldova.”
Subiectul actelor civile este mereu pe agenda negocierilor, atât în formatul 1+1, cât și în cadrul grupurilor de lucru, deoarece autoritățile nu pot verifica actele emise în regiune, iar pretinsele autorități de acolo nu permit accesul la acele registre făcute pe local.
„Ne lovim de o împotrivire a celor de la Tiraspol ca să deschidă mai larg ușile, deci ei ar aștepta semnarea unui protocol de schimb de informații între instituții, ceea ce din perspectiva mea este inacceptabil, noi nu recunoaștem zona transnistreană ca o entitate. Nu creăm relații interstatale după cum se pretinde la Tiraspol, noi încercăm să integrăm spațiul nostrul legal. ”
Ultimele date din 2022 ale Agenției Servicii Publice arată că nu mai puțin de 338.000 de locuitori din stânga Nistrului dețin cetățenia Republicii Moldova. Circa 95% din populația regiunii.
Interviul în puteți urmări mai jos, în descrierea acestuia sunt delimitate subiectele discutate.