Cetatea Tighina – scena unui concert organizat de Uniunea Europeană. Se vrea dezvoltarea obiectivului turistic

foto: Cetatea Tighina / pnud.md

Cetatea Tighina – scena unui concert organizat de Uniunea Europeană. Se vrea dezvoltarea obiectivului turistic

Muzica a celor mai renumite 20 de filme OSCAR a răsunat la Cetatea Tighina – fortăreață așezată pe malul Nistrului și renovată pe banii Uniunii Europene, lucru despre care pretinsele autorități de la Tiraspol tac molcom și nu recunosc acest fapt, mai cu seamă că nicio inscripție de la Cetate nu indică acest fapt. 

foto: Cetatea Tighina. Concertul Moldovan National Youth Orchestra

Tot cu sprijinul Uniunii Europene a fost organizat și acest concert.

„Cetatea Tighina este un loc cu un imens potențial turistic cultural. Acest eveniment este mai mult decât un spectacol – este un adevărat pod cultural. Sunt convinsă că oamenii vor să vadă mai multe asemenea initiative. Noi, la rândul nostru, vom fi bucuroși să le susținem. Datorită contribuției generoase a UE pentru conservarea și restaurarea cetății, vom valorifica și mai mult potențialul acesteia de a aduna oamenii împreună”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Regalul muzical a fost organizat cu ocazia celor zece ani de la fondarea orchestrei “Moldovan National Youth Orchestra”.

„În 2017 am avut ideea de a organiza un concert aici, idee care a fost considerată de unii oameni puțin prea îndrăzneață. Tocmai de aceea suntem recunoscători administrației cetății și partenerilor noștri, Agenției pentru dezvoltare regional din Tiraspol, pentru sprijinul acordat. Ei au crezut în ideea noastră și ne-au sprijinit. Sunt foarte mulțumit că organizarea evenimentelor culturale la cetatea Tighina au devenit o tradiție, nu o excepție”, a menționat Andriano Marian, fondatorul și dirijorul orchestrei.

Zonadesecuritate.md precizează că Cetatea Tighina s-a aflat într-un proces amplu de renovare. Pentru salvgardarea fortăreței, Uniunea Europeană a donat 2,5 milioane de euro.

Fortăreața, aflată pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol, a fost redeschisă acum 11 ani, pentru vizitatori. În anul 2020 nimeni nu i-a călcat pragul, din cauza pandemiei. Un bilet de intrare pe tritoriu Cetății costă 25 de ruble locale, care valorează aproximativ 27 de lei moldovenești.