Certificatul de vaccinare este UNIC pe ambele maluri ale Nistrului. Tiraspolul manipulează, anunțând că Chișinăul le-ar recunoaște pe „ale lor”

Certificatul de vaccinare este UNIC pe ambele maluri ale Nistrului. Tiraspolul manipulează, anunțând că Chișinăul le-ar recunoaște pe „ale lor”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat săptămâna trecută că Moldova recunoaște certificatele de vaccinare transnistrene, adevărul e că certificatele de vaccinare din stânga Nistrului sunt generate automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19 (RVC19).  Atât administrația din regiune cât și presa din stânga Nistrului nu menționează despre faptul că certificatele sunt emise de Chișinău și în aceste condiții nu poate fi vorba despre o recunoaștere din moment ce tot Chișinăul le oferă. 

Informația dată a fost confirmată pentru Zona de Securitate, atât de Biroul Politici de Reintegrare, cât și de Ministerul Sănătății. Tatiana Zatîc, care asigură interimatul funcției de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, ne-a declarat că și certificatele internaționale vor fi unice pentru ambele maluri ale Nistrului din moment ce informația despre vaccin este verifică și oferită de la Chișinău. 

Evidența administrării vaccinului se face în registrul electronic elaborat și gestionat de către Agenția Națională de Sănătate Publică, respectiv toate instituțiile medicale din stânga Nistrului introduc vaccinurile efectuate în registrul nostru electronic, respectiv baza de date este la noi și e exact același certificat. Adică, spitalele din Tiraspol printează același certificat ca și la Chișinău, fiind generat de același sistem.”

Și Biroul de Reintegrare ne-a comunicat același lucru, că nu poate fi vorba de certificate diferite. 

„Formularul certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 este de tip unic, reglementat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, persoanele care sunt vaccinate, inclusiv, în regiunea transnistreană, primesc certificate de vaccinare generate automat de Registrul Electronic de Vaccinare împotriva COVID-19 (RVC19).

Adițional, este de menționat că, certificatul emis de Centrele de vaccinare atât de pe malul drept, cât și de pe cel stâng trebuie să dețină toate variabilele necesare a unui certificat de vaccinare, precum date personale, producătorul, seria vaccinului, data administrării și elementele de securitate, cum ar fi ștampila, semnătura și QR cod. Toate acestea elemente sunt prezentate în varianta română, engleză și rusă.”

Potrivit Tatianei Zatîc, în regiune se aplică ștampilele centrelor de vaccinare din regiune.  Am întrebat Biroul despre existența acestei șatampile, dacă nu ar creea un precedent în recunoașterea așa numitelor acte emise de structurile necontrolate de autoritățile constituționale, Biroul, însă a ezitat să răspundă la acestă întrebare. 

Mai jos vedeți un certificat emis de un centru de vaccinare din Cahul și unul din Bender/ Tighina,  sunt identice.

Existența acestei ștampile face deocamdată imposibilă recunoașterea lor de către alte state deoarece ștampilele și actele emise de instituțiile necontrolate de Chișinău nu sunt recunoscute de alte țări, decât Federația Rusă.

Între timp Tiraspolul transmite că așa numitul Minister al Afacerilor Externe regiune, care nu este recunoscut de nimeni „abordează deja în mod activ această problemă” și promite oamenilor rezolvarea ei. 

Amintim că toate dozele de vaccin care au ajuns în stânga Nistrului sunt partea a donațiilor făcute de partenerii externi Republicii Moldova. Chișinăul a transmis regiunii 10% din fiecare donație de vaccin dar și materiale de protecție sau utilaje medicale