Centrala de la Cuciurgan va livra încă o lună energie electrică. Ce a oferit Guvernul

Centrala de la Cuciurgan va livra încă o lună energie electrică. Ce a oferit Guvernul

Guvernul de la Chișinău va procura energie electrică pentru luna următoare de la Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, în baza unei înțelegeri directe, în afara licitației organizate de Energocom.

Pentru luna următoare prețul de achiziție va fi cu 6 dolari mai scump, adică de 59,5 de dolari per mWh. Acesta însă nu se va reflecta și asupra facturilor. „Tariful nu va fi majorat… Cea mai ieftină ofertă a fost de 96,5 de dolari per mWh. Asta ar însemna o creștere semnificativă. A fost găsită o soluție temporară.” a declarat prim-ministra.

Totodată, la fel pentru o lună, Uzina Metalurgică din Râbnița va primi autorizație de mediu pentru ca aceasta să poată importa deșeuri de metale din UE și să înceapă activitatea de producție. Uzina nu a funcționat mai bine de o lună în lipsa unei autorizații, provocând daune bugetului separatist.

„O altă decizie luat azi de Comsia Situații Excepționale a fost să asigure prin intermediul Ministerului Mediului eliberarea unei autorizații temporare pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița, e vorba de o autorizație valabilă până la 31 mai.”

Citește și: Gavriliță confirmă că Guvernul a solicitat de la UE reluarea importului de metale. Uzina din Râbnița, unicul actor pe piață

Actualul contract cu Centrala de la Cuciurgan expira la data de 1 mai. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va modifica data intrării în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, astfel încât acestea să nu se aplice până la data de 31 mai curent. Până la adoptarea unei Hotărâri în acest sens, prevederile Regulilor pieței energiei electrice se vor aplica în regim de testare, fără a implica responsabilități financiare între participanții la piața de energie electrică.