CEDO a recunoscut că Rusia a controlat Crimeea încă înainte de anexarea ilegală

CEDO a recunoscut că Rusia a controlat Crimeea încă înainte de anexarea ilegală

Acest lucru este afirmat în decizia instanței, transmite „Adevărul european”.

Această concluzie a fost făcută de Curte la examinarea admisibilității plângerii ucrainene, deoarece Ucraina a acuzat Rusia și de încălcări care au avut loc la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, adică înainte de anexarea ilegală a Rusiei a peninsulei ocupate.

Ucraina a susținut că a pierdut în cele din urmă controlul asupra Crimeei la 27 februarie 2014, după capturarea Radei Supreme din Crimeea de către trupele rusești.

  • Referendumul ilegal din Crimeea cu privire la aderarea la Federația Rusă a avut loc pe 16 martie 2014.

“În noaptea de 27 februarie, autoritățile legitime din Crimeea au fost înlăturate cu forța și înlocuite de agenți ruși. Trupele rusești și organizațiile paramilitare au împiedicat armata ucraineană să părăsească locația lor și au împiedicat trupele ucrainene să se transfere în Crimeea pe cale terestră, acvatică și aeriană, au fost blocate de forțele militare și paramilitare rusești “, – se arată în cererea  Ucrainei la CEDO.

Curtea a fost pe deplin de acord cu argumentele ucrainene.

CtEDO, în special, a considerat ilegală orice decizie luată în instanțele din Crimeea . A fost de acord cu afirmațiile Ucrainei conform cărora „există o practică administrativă de extindere a legislației ruse la Crimeea” și a declarat că „începând cu 27 februarie 2014, instanțele care operează în Crimeea nu pot fi considerate ca fiind legal formate” , a spus instanța.

După cum sa raportat, joi CEDO a emis prima decizie în cazul „Ucraina împotriva Rusiei” cu privire la Crimeea .