CEC a aprobat numărul secțiilor de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană 

15 noiembrie 2020, s. Varnița la secția de votare deschisă pentru alegătorii din stânga Nistrului

CEC a aprobat numărul secțiilor de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană 

Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, în contextul referendumului republican constituțional și a alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova din 20 octombrie curent. 

Astfel, cetățenii R. Moldova cu drept de vot domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, precum și alegătorii aflați în raza circumscripției electorale municipale Bender și în comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, aflate provizoriu în afara controlului autorităților constituționale, își vor exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile distincte constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.

Cele mai multe secții vor fi în raioanele Anenii Noi, Dubăsari și Căușeni.   Evidențiem satul Varnița, satul Sănătăuca și orașul Rezina, unde vor fi deschise câte trei.

Lista completă: AICI 

Tot 30 secții au fost deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului și la prezidențialele din 2016, spre deosebire de scrutinul din 2020, când s-au deschis 42. 

În turul doi al alegerilor prezidențiale din anul 2016, au votat 16 728 de locuitori din stânga Nistrului, în timp ce în turul întâi, numărul acestora a fost de 6 964.

La alegerile din 2020,  în turul doi și-au exprimat votul 31.783 de locuitori din stânga Nistrului. 

Codul electoral stipulează că, pentru a înființa secții de votare, Comisia Electorală Centrală folosește datele din Registrul de stat al alegătorilor și analizează participarea din ultimele trei scrutine. 

În plus, sunt luate în considerare sugestiile autorităților responsabile cu reintegrarea și securitatea, care la elaborarea propunerilor respective țin cont de structura administrativ-teritorială, căile de acces și comunicare pentru a se asigura că toți alegătorii pot participa la procesul electoral.

La funcția de șef al statului poate candida orice cetățean cu drept de vot, care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba română. 

Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Rezultatele alegerilor urmează a fi confirmate sau infirmate de către Curtea Constituțională.

La referendumul organizat în aceiași zi cu prezidențialele, cetățenii sunt chemați să-și exprime votul pentru proiectul de lege pentru modificarea Constituției R. Moldova, exprimat prin întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. 

Potrivit Codului Electoral, pentru validarea referendumului este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. De asemenea, hotărârea se consideră adoptată dacă pentru aceasta au votat majoritatea cetățenilor care au participat la referendum.