Ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană dacă rămâne fără gaz: „Se termină povestea cu „independența”

Ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană dacă rămâne fără gaz: „Se termină povestea cu „independența”

На русском


Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești. Sistarea acestora ar putea interveni în condițiile în care Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după data 1 octombrie. Astfel, autoritățile de la Chișinău se așteaptă ca 30 septembrie să fie o zi decisivă în acest sens.

Între timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dă asigurări că statul se pregătește de acest scenariu: se cumpără păcură, se fac stocuri de gaze, crește rezerva de stat de cărbune și se implementează programul prin care sunt asigurați cetățenii cu lemne de foc. Totuși apare întrebarea: Ce se face pe malul stâng al Nistrului? În ultimele săptămâni sunt publicate o serie de reportaje înspăimântătoare în adresa Chișinăului (aici și aici) la canalele TV transnistrene pe subiectul gazelor, iar canalele de Telegram din regiune fac glume denigratoare pe seama moldovenilor ce se pregătesc de iarnă.

Postare pe unul din cele mai populare canale de telegram din regiune. Traducere: Moldova, iarna aceasta

Regiunea transnistreană a existat în tot acest timp datorită pompopării din partea Gazprom a gazului gratuit, iar oamenii din stânga Nistrului nu au achitat niciodată prețul real pentru gaz sau energie electrică. Acum când planează pericolul ca Republica Moldova să rămână fără gaz, am încercat să aflăm ce se va întâmpla cu enclava separatistă.

Zona de Securitate a discutat cu fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) Victor Parlicov, Sergiu Tofilat – expert în energetică și consilier al președintelui R. Moldova în acest domeniu și cu Alexandru Flenchea fost viceprim-ministru pentru reintegrare. Totodată am analizat declarațiile lui Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” la acest subiect și ale Maiei Sandu – președinte al Republicii Moldova.

Suntem în aceeași barcă?

Una dintre cele mai dese întrebări în legătură cu sistarea gazului rusesc în Moldova este dacă va fi regiunea transnistreană în aceeași situație?

Vadim Ceban a declarat acum o săptămână că: „Da, sincer!” dacă e să rămânem fără gaz va fi pentru întreg teritoriul țării.

Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, dacă acest scenariu ar fi fost posibil se întâmpla încă anul trecut, când Moldova s-a ciocnit cu criza gazelor, dar scopul rușilor este în continuare să aibă contract cu transnistrenii, ca să poată deconecta Moldova, dar să livreze în continuare transnistriei.

„Gazprom nu are ieșire directă în regiunea transnistreană, nu are hotar direct. Ei au nevoie de contract pentru a brona capacitățile necesare prin Ucraina, fără contract nu e posibil. Rușii caută posibilități cum să încheie un contract cu transnistrenii. Rușii livrează gaz în regiunile separatiste din estul Ucrainei doar pentru că au hotar direct și nu le trebuie contract, aceste cantități fiind raportate ca pierderi în rețele. Scopul rușilor este să aibă contract cu transnistrenii ca să poată deconecta Moldova, dar să livreze în continuare transnistriei, asta ei vor. Acum, eu cred că Gazprom nu va încerca să încheie un astfel de contract, este punctul 1.3 din contractul cu Gazprom unde este scris că, da, Gazprom după o înțelegere prealabilă cu Moldova-Gaz poate să încheie contracte si cu alte companii, dar prețul va fi la fel ca pentru Moldova-Gaz, așa că găgăuzii, Șor și asa mai departe, să citească contractul, nu o pot face în condiții mai bune ca la Moldova-Gaz.”
Sergiu Tofilat
expert în probleme energetice

Deși, atât Ceban, cât și Tofilat se arată încrezători că excluderea Chișinăului din ecuație este imposibilă. Alexandru Flenchea spune că ar exista o cale ca Moscova să alimenteze regiunea transnistreană, dar a evitat să numească anume care ar fi aceea.

Alexandru Flenchea – Eu pun întrebarea punți altfel, existența sau rezilierea contractului dintre Moldova-Gaz și Gazprom nu neapărat înseamnă și sistarea livrărilor de gaz în stânga Nistrului și cred că aici m-aș opri. Asta este posibil, nu vrea să numesc acum.

Jurnalist – Credeți că Federația Rusă ar sista gazul pentru malul drept și pentru malul stâng nu, în timp ce ei nu achită?

Alexandru Flenchea – Ar putea. Rusia este în stare de război cu vecinul său imediat, Ucraina, un scandal politic ar fi cea mai mică dintre probeleme mai ales că va fi privit drept scandal doar aici la Chișinău, nu și la Moscova, chiar nu văd o problemă aici. Întrebarea e dacă vor ajunge să recurgă la această metodă, sau nu? Ținând cont de specificul liderului de la Kremlin și ținând cont de specificul momentului și de context asemenea decizii ar putea fi luate și implementate în decurs de ore, iar liderii de la Tiraspol vor fi ultimi care vor ști.

Două tentative eșuate

Întreprinderea transnistreană – Tiraspoltransgaz a încercat să obțină de la ANRE licență pentru furnizarea gazelor naturale, în luna noiembrie a anului trecut, însă a primit refuz. Motivul a fost că Tiraspoltransgaz se ocupă de transportarea gazelor și nu de furnizarea acestora.

Despre intenția de a avea o relație directă cu gigantul rus a anunțat și Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol.

După tentativa din noiembrie 2021, o firmă înregistrată într-un apartament din Chișinău a reușit în iunie 2022 să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus, Gazprom, dar nu a putut obține permisiunile necesare de la ANRE pentru a activa pe piața energetică din Moldova.

În contractul semnat de firma moldovenească FAST OIL & GAS INTERNATIONAL cu Gazprom, pe 19 mai curent, este prevăzută procedura de transmitere a gazelor rusești prin stațiile de măsurare Ananiev sau Grebenniki din Ucraina, amplasate în apropiere de regiunea transnistreană. Asta în timp ce, în prezent, principala rută de import a gazelor rusești are loc prin punctul de măsurare din Alekseevka, Ucraina, amplasat la nordul frontierei moldo-ucrainene. Respectiv, ruta din Alekseevka nu depinde în niciun fel de liderii separatiști de la Tiraspol.

Atunci ”Moldovatransgaz”, subordonată companiei ”Moldova-Gaz”, a subliniat faptul că ”transportul și furnizarea gazelor naturale în regiunea transnistreană, aflată în afara controlului autorităților constituționale, reprezintă un pericol major pentru securitatea energetică a Republicii Moldova”.

După tentativa din iunie, o altă încercare de găsi căi de livrarea a gazului direct în regiune nu au mai fost.

Criza Umanitară

Pentru malul stâng lipsa gazului gratuit ar putea provoca o criză umanitară, de această părere sunt atât Sergiu Tofilat, cât și Victor Parlicov.

 

„Dacă se sistează livrarea de gaz în stânga Nistrului se termină povestea cu iluzia independenței regiunii traninistene pentru că gratuit nimenu nu o sa mai livreze gaz în stânga Nistrului.”
Victor Parlicov
fostul director ANRE
  • Chișinăul va începe să ia gaz prin sud, gaz va ajunge până la Căușeni, de acolo va fi alimentat tot malul drept, stângul rămâne blocat.

Soluții de a duce gaz în regiune ar exista, dar nu îmi imaginez că cineva va duce gaz în regiunea transnistreană știind că ei nu achită. Cărbune ei mai au pe o lună de zile poate mai mult, vor produce energie electrică pentru consum propriu din cărbune, după asta se termină cărbunele. Bani ca să cumperi mai departe nu vor fi și nici sursă nu e, deoarece importul de cărbuni presupune mai multe procedee ce nu au o soluție rapidă. Malul drept va rezista prin faptul că vom procura energie din Ucraina și România, da, nu va fi foarte comod, dar asta e gestionabil și da, va crește prețul, dar iarăși nu va fi ceva existențial, dar iată pentru regiunea transnistreană e ceva existențial.

  • Mai apoi va cădea producerea de energie electrică și ei (n.r. Tiraspolul) vor încerca să ia energie electrică din sistemul ucrainean, dar nimeni gratis nu le vinde. Atfel, marii consumatori, cum e Uzina Metalurgică, se va transforma într-un morman de metal.

Moldova poate și va avea probleme cu achitarea, pentru că va fi scump, dar energie electrică și gaz va fi, dar la ei va dispărea mai întâi gazul și ulterior energia electrică.

Probabilitatea acestui scenariu nu este foarte mare, dar el nu poate fi neglijat, noi trebuie să ne pregătim de el, deoarece cu cât mai pregătiți vom fi cu atât mai probabil că asta nu se va întâmpla, dar dacă nu vom fi, tentația moscovei de a ne deconecta va fi mai mare, cu scopul de a destabiliza situația politică din țară.”


Parlicov ne-a mai spus că pe malul drept consecințele deconectării le vom putea simți prin  creșterea de costuri și tensiuni sociale, „pentru că energia că va fi mai scumpă, pe partea stângă asta va provoca o catastrofă umanitară, iar refugiații din stânga Nistrului credeți-mă că nu vor fugi în Rusia, dar pe malul drept. Moldova nu își va putea permite achitarea costului energie pentru malul stâng, nimeni nu-și va asuma asta.

Dacă asta se va întâmpla, de unde vom găsi resurse pentru a le primi și a le întreține? se întreabă fostul director ANRE.

– Regiunea există datorită gazului rusesc, cum scoți din ecuație gazul gratuit, nu va face față, colapsează integral. ”

Alexandru Flenchea spune că nu este cazul să vorbim acum de o eventuală catastrofă umanitară care ar duce la sute de mii de refugiați din stânga Nistrului.

„Eu cred că, cu toții trebuie să fim pregătiți că iarna aceasta totul poate fi de la luna la alta, sau de la o zi la alta, dar nu este cazul să vorbim acum de o eventuală catastrofă umanitară.”

Maia Sandu a declarat la începutul săptămânii curente că unica soluție ca regiunea transnistreană să fie alimentată cu gaz alternativ e doar dacă va plăti pentru el.

„Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuşi să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a subliniat preşedinta Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni la postul TV8.

Țuțvang

Posibilitatea unei crize umanitare este prevăzută și de Tofilat acesta explică că, gazul gratis în regiunea transnistreană asigură 50% din venituri la bugetul transnistrean.

   Sergiu Tofilat

„Gaz nu-i, respectiv bugetul transnistrean scade în jumătate, nu vor avea din ce plăti pensii și salarii.

Din acest considerent noi trâmbițăm din luna aprilie că trebuie un plan de acțiuni în cazul unei potențiale crize umanitare în stânga Nistrului. Acest lucru trebuie coordonat și cu Ucraina, și cu Europa, și cu SUA.

Tiraspolul mizează pe faptul că Kremlinul nu este gata să cedeze Transnistria și respectiv se vor găsi soluții cum să transfere gaz, iarăși acest lucru fără Moldova nu e posibil.

Transnistria e în așa o situație ca în șah – țuțvang – (atunci când orice mișcare te duce într-o situație și mai proastă decât cea actuală). În acest caz Moscova nu e gata să cedeze Transnistria, dar nici Moldova nu e pregătită, fără ajutor extern, să întrețină Transnistria.”

De asemenea, Tofilat mai susține că de la data de 1 octombrie este puțin probabil ca Kremlinul să închidă robinetul pe gaz, dar expertul consideră că se poate întâmpla dacă Putin decide să dea cu piciorul în Transnistria sau dacă se întâmplă ceva cu gazoductele pe teritoriul Ucrainei.

„Pe 26 iulie, Gazprom unilateral a ridicat unilateral presiunea în gazoducte și se așteptau că gazoductele în Ucraina vor exploda, dar operatorul local a intervenit prompt și nu s-a întâmplat nimic, dar încercări au fost așa că stările pot fi generate și din cauza războiului.”

CUM SE ACUMULEAZĂ DATORIA

Datoria istorică a Transnistriei pentru gaze naturale a depășit 8 miliarde de dolari vara aceasta, iar din cauza prețurilor din ultimul timp este aproape să atingă cifra de 9 miliarde. Regiunea transnistreană consumă gaze naturale, dar nu plătește pentru ele nici la Moldova-Gaz și nici la Gazprom. Datoria se acumulează pe contul Moldova-Gaz, însă îi este atribuită transpostratorului local – Tiraspoltransgaz.

Pentru locuitorii regiunii din stânga Nistrului, prețul la gazele naturale este de 0.70-0.90 copeici transnistrene, ceea ce ar fi echivalentul la un leu moldovenești.

   Factură la gaz din stânga Nistrului 2021

Chiar dacă Moldova-Gaz acumulează datorii de miliarde, potrivit p. 2.8 din Acordul nr. 1, la Contractul de furnizare a gazelor 1ГМ07-11 din 2006, „Moldova-Gaz” nu poate întrerupe livrarea gazelor în regiunea transnistreană fără acordul în scris din partea „Gazprom”.

De fapt, „Gazprom” obligă „Moldova-Gaz” să livreze gaze pe datorie în stânga Nistrului, legalizând astfel finanţarea regimului neconstituţional de la Tiraspol. Potrivit studiului „MoldovaGaz vs Gazprom: cine de fapt are datorii?” rezolvarea problemei cu datoria la gaz este imposibilă până când această prevedere nu va fi exclusă din contract, și nu se vor opri din acumularea datoriilor.

Citește și: Cronologia unei datorii plătite. Moldova a achitat de trei ori datoria regiunii transnistrene la gaz

   Cotele părți în Societatea pe Acțiuni moldo-rusă Moldovagaz