Ce promit candidații la președinție pentru regiunea transnistreană

Ce promit candidații la președinție pentru regiunea transnistreană

Duminică, 20 octombrie, în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendum pentru modificarea Constituției. La alegerile prezidențiale candidează 11 politicieni. Fiecare dintre ei și-a făcut deja public programul electoral, care conține diferite promisiuni. În acest material analizăm ce promisiuni au aceștia referitoare la regiunea transnistreană.

Atribuțiile președintelui

Președintele Republicii Moldova reprezintă statul și este garantul suveranității, independenței naționale, unității și integrității teritoriale a țării (articolul 77 din Constituție).

Problema transnistreană este, în primul rând, o problemă de integritate teritorială. Pentru a o rezolva, președintele va trebui să negocieze la nivel internațional și să încheie tratate în numele Moldovei, de exemplu pentru a retrage trupele ruse de pe teritoriul țării. Citiți mai multe despre atribuțiile președintelui aici.

Trei candidați care nu vorbesc despre regiunea transnistreană

Programele lui Tudor Ulianovschi și Natalia Morari nu menționează regiunea transnistreană sau reintegrarea țării.

Andrei Năstase promite să susțină relațiile diplomatice cu toate țările care respectă suveranitatea și independența Republicii Moldova. Năstase nu a vorbit despre problema transnistreană în programul său.

Alexandru Stoianoglo

Candidatul Partidului Socialiștilor promite să „consolideze statutul de neutralitate”. Potrivit lui Stoianoglo, aceasta va fi baza pentru rezolvarea problemei transnistrene. Trebuie precizat că la moment neutralitatea Republicii Moldova este încălcată de o singură țară – Federația Rusă. Iar fără retragerea trupelor rusești este imposibil să vorbim despre neutralitate sau reintegrare.


Maia Sandu

Candidata independentă Maia Sandu promite în programul său să continue să vorbească pe platformele internaționale despre „necesitatea soluționării conflictului de pe Nistru prin mijloace pașnice și retragerea trupelor și munițiilor ruse de pe teritoriul țării noastre”.

Renato Usatîi

Ultimul punct din programul candidatului Renato Usatîi este „reintegrarea țării”. Însă nu este specificat nicio soluție sau plan.


Vasile Tarlev

Candidatul Vasile Tarlev promite în programul său „soluționarea pașnică a problemei transnistrene” și „semnarea unui act garantat de neutralitate”.
Trebuie remarcat faptul că neutralitatea Republicii Moldova este stipulată în Constituție și nu sunt necesare documente suplimentare pentru a o confirma. Singura țară care încalcă neutralitatea Moldovei este Federația Rusă, ale cărei trupe sunt prezente ilegal pe teritoriul suveran al Moldovei.

Irina Vlah

Fostul bașcan Irina Vlah a dedicat un întreg capitol regiunii transnistrene în programul său electoral. Ea a acuzat-o pe președinta Sandu că a oprit dialogul cu Krasnoselski și a promis să-l reia. De asemenea, ea propune crearea „unui grup de lucru care va identifica toate obstacolele existente în calea dialogului bilateral și va propune soluții concrete pentru înlăturarea lor”. Trebuie remarcat faptul că în prezent există deja un Birou pentru reintegrare, care îndeplinește aceste funcții.


De asemenea, ea promite să se adreseze „partenerilor internaționali” pentru a „stabili un nou format de negociere”. Menționăm că în prezent există un format de negociere 1+1, care presupune întâlniri ale negociatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ion Chicu

Fostul prim-ministru Chicu, în chiar primul capitol al programului său intitulat „Restabilirea funcționalității instituțiilor statului”, vorbește despre reintegrare.
„Reintegrarea țării noastre prin implementarea unei soluții politice pașnice a conflictului transnistrean”, se spune în programul lui. Chicu mai declară că „trupele și munițiile străine” trebuie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a preciza ce țară și-a staționat trupele pe teritoriul nostru.

Octavian Țîcu

În programul său, Țîcu evidențiază 8 priorități, una dintre ele fiind „o țară unită și stabilă”. Prioritatea în timpul reintegrării va fi „interesele naționale ale Republicii Moldova”. Dar cum intenționează candidatul să reintegreze țara, dacă va fi ales, el nu indică.


Victoria Furtună

Candidata Furtună promite „reintegrarea țării”, dar nu precizează prin ce mijloace va atinge acest obiectiv.

Trebuie amintit că Furtună și-a anunțat intenția de a candida la președinție pe fundalul monumentului Suvorov din Tiraspol și al drapelului separatist (roșu-verde-roșu).

Din piața principală a orașului, Furtună a lansat mai multe sperietori despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre faptul că al doilea mandat al președintei Maia Sandu ar duce la război și la deschiderea unui al doilea front în regiunea transnistreană.

Toate aceste relatări au fost prezentate la doar câteva sute de metri distanță de unitatea militară a Grupului Operativ al trupelor ruse staționate ilegal în Moldova.
Mai mult, Furtună a înregistrat acest video cu acordul și în prezența ofițerilor ai așa-numitului Minister al Securității de Stat de la Tiraspol, care, potrivit legii, este considerat o organizație informațională ilegală.

Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană pot vota la 30 de secții de votare deschise special pentru ei pe teritoriul controlat de Chișinău.

O listă completă a adreselor cu coordonatele acestora poate fi găsită la acest link.