Ce program de REINTEGRARE are Guvernul Gavriliță: Construirea unui consens național

Sursa: TRM

Ce program de REINTEGRARE are Guvernul Gavriliță: Construirea unui consens național

Candidata desemnată la funcția de premier al Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a prezentat astăzi, 8 februarie, programul de activitate a Guvernului Gavrilița, care a fost deja depus în Parlament.

La capitolul Reintegrarea țării Guvernul desemnat își propune construirea unui consens național referitor la reglementarea conflictului.

„Intensificarea dialogului în formatul 5+2, care are drept scop restabilirea statului întregit prin negocieri pașnice, diplomatice, cu păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele ei internațional recunoscute, asigurarea funcționalității depline a statului reîntregit ca singurul subiect al dreptului internațional, care asigura drepturile fundamentale și libertățile cetățenilor săi, principiile de guvernare democratică, libera exprimare și alte libertăți fundamentale,” se arată în programul de guvernare.

Acțiuni prioritare:

  • Negocierile în formatul 5+2 trebuie sa acopere probleme social-economice, drepturile omului, libera circulație și reglementarea politică a conflictului
  • Formarea unui consens dintre principalele forțe politice referitor la principiile de bază ale reglementării politice a conflictului;
  • Construirea unui consens național referitor la reglementarea conflictului;
  • Cooperarea mai strânsă cu țările vecine, inclusiv Ucraina, pentru a asigura managementul comun al frontierelor;
  • Implementarea proiectelor social-economice menite să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri;
  • Asigurarea locuitorilor din stânga Nistrului cu anumite servicii disponibile pentru locuitorii de pe malul drept al Nistrului;
  • Lupta cu contrabanda și corupția ca un deziderat important în reglementarea pașnică, politico-diplomatică, a conflictului.

Conform procedurii, odată ce Secretariatul este informat de către candidatul la funcția de prim-ministru privind doleanța de a se prezenta în fata plenului pentru a-și prezenta echipa guvernamentală și programul, urmează să fie informată conducerea Parlamentului despre acest fapt. Biroul Permanent va lua act și va decide ziua când va invita candidatul cu echipa.

Vineri, 5 februarie, a fost făcută publică lista eventualilor miniștri în Guvernul candidatei desemnată la funcția de premier al R. Moldova, Natalia Gavriliţa. Astfel, în componenţa echipei guvernamentale, care urmează să ceară vot de încredere Parlamentului, se regăsesc foşti miniştri din Guvernul Sandu, dar și membri din echipa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Astfel pentru funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare a fost desemnat Viorel Cibotaru, fost Ministru al Apărării.