Bugetarea participativă în Zona de Securitate, un proiect model de colaborare între cetățeni și primării

foto: Victoria Corcoșa și Alexandru Corceac – membrii Coaliției Locale din Talmaza

Bugetarea participativă în Zona de Securitate, un proiect model de colaborare între cetățeni și primării

Autoritățile și locuitorii a 5 localități din zona de securitate au prioritizat bugetarea participativă. Timp de 2 ani, autoritățile și Coalițiile locale pentru bugetare participativă din or. Criuleni, s. Boșcana și s. Dubăsarii Vechi din r. Criuleni, s. Gura Bîcului din r. Anenii Noi și s. Talmaza din r. Ștefan Vodă au fost instruiți în bugetare participativă, iar în rezultatul acestora au desfășurat un șir de acțiuni locale:

  • 19 proiecte de dezvoltare comunitară inițiate și realizate de locuitori/locuitoare prin intermediul Bugetului Participativ pentru anul 2021 și 2022;
  • 426.000 lei alocați din bugetele APL pentru bugetare participativă
  • 5 Coaliții Locale create cu regulament de funcționare;
  • 5 Regulamente de bugetare participativă elaborate;
  • 10 audieri publice privind bugetul localității pentru anul 2021 și 2022 etc.

În toate acțiunile au fost implicate peste 370 de persoane din zona de securitate, care au promovat bugetarea participativă și importanța acesteia pentru dezvoltarea comunității.

La sfârșitul acțiunilor, Centrul CONTACT, în calitate de partener regional al proiectului, împreună cu cele 5 localități din zona beneficiare, și-au dat întâlnire pentru a discuta rezultatele acțiunilor de bugetare participativă. Evenimentul de totalizare a fost organizat în Gura Bîcului, unde oaspeții au avut posibilitatea să viziteze zonele și rezultatele proiectului Bugetul Meu din localitate.

Cum s-a desfășurat evenimentul, vă invităm să vedeți în acest video.

Proiectul „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania), Centrul pentru Studii Est-Europene (CSEE, Lituania) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

 Proiectele din cele cinci localități au fost mediatizate pe larg de echipa Zona de Securitate, am fost să vedem fiecare proiect în parte, iar rezultatul îl puteți vedea separat pentru fiecare localitate:

Gura Bîcului

Criuleni

Talmaza

Dubăsarii Vechi

Boșcana