Biroul Politici de Reintegrare: libera circulație în și dinspre regiunea transnistreană este limitată în continuare

Biroul Politici de Reintegrare: libera circulație în și dinspre regiunea transnistreană este limitată în continuare

Biroul Politici de Reintegrare constată că la ora actuală libera circulație în și dinspre regiunea tranistreană este limitată în continuare. Săptămâna trecută administrația nerecunoscută de la Tiraspol a anunțat că va elimina posturile ilegale de control pe care le numesc „de carantină” și care au fost instalate unilateral pe linia administrativă sub pretextul măsurilor epidemiologice, însă multe din acestia au rămas pe poziții.

Portalul nostru a a publicat acum câteva zile imagini cu postul ilegal de pe linia administrativă din s.Varnița cu orașul Bender, care blochează libera circulație, fapt confirmat astăzi, la solitarea noastră, de către Biroul Politici de Reintegrare. Biroul constată prezența în perimetrul liniei administrative a altor posturi decât a celor de pacificatori, care în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control sunt inadmisibile și ilegale.

 

„Poziția părții moldovenești rămâne aceeași, prezența în acest perimetru a altor posturi decât a celor de pacificatori și în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control este inadmisibilă și ilegală, iar apelul permanent este de a evacua infrastructura neautorizată de control și de a scoate orice barieră nejustificată în calea deplasării nestingherite a persoanelor, bunurilor, serviciilor și a mijloacelor de transport. Monitorizăm evoluția situației legate de eliminarea restricțiilor impuse de către exponenții Tiraspolului începând cu data de 16 martie 2020 și cu regret în pofida mesajelor din stânga Nistrului privind retragerea unor posturi transnistrene din proximitatea liniei administrative, la ora actuală nu se constată anularea regimului de carantină, iar limitări în calea liberei circulații în/ dinspre regiune persistă și în continuare.

Or, apelul în repetate rânduri a Chișinăului a fost că atunci când sunt respectate normele sanitar-epidemiologice în vigoare și de protecție a sănătății celor din preajmă (în spațiile publice și private), reieșind și din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, restrângerea liberei circulații între localitățile de pe teritoriul țării este neargumentată și nejustificată,” se arată într-un răspuns pentru portalul Zona de Securitate. 

În urma anunțului făcut de Tiraspol, că vor elimina posturile, doar câteva plăci de beton și posturi au fost cu adevărat eliminate. 

Amintim că șeful biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Moldova, Igor Pokanevich, a declarat săptămâna trecută că restricțiile privind intrarea și ieșirea din regiunea transnistreană sub pretextul epidemiei de coronavirus, nu au motive epidemiologice, declarația a fost făcută pentru newsmaker.md

Autoizolarea regiunii transnistrene a fost prelungită până pe 1 aprile. Tiraspolul a impus restricții în legătură cu pandemia de coronavirus din 17 martie 2020. Din luna iunie până în prezent locuitorii din stânga Nistrului nu au voie să plece din regiune decât cu o aprobare speciale din partea administrației separatiste, iar la revenire trebuie să stea izolați timp de 14 zile.