Biroul Politici de Reintegrare confirmă, indirect, Olga Cebotari are dublă cetățenie

Arhivă personală, Olga Cebotari în sediul Dumei de Stat a F. Ruse

Biroul Politici de Reintegrare confirmă, indirect, Olga Cebotari are dublă cetățenie

Biroul Politici de Reintegrare confirmă indirect că viceprim-ministra pentru reintegrare, Olga Cebotari, are dublă cetățenie. Pe lângă cea moldovenească, Cebotari ar deține și un pașaport rus.

La solicitarea portalului Zona de Securitate de a confirma informațiile apărute în presă precum că noul negociator șef în relația cu Tiraspolul ar fi cetățean rus, Biroul Politici de Reintegrarea ne-a răspuns că „prevederile actualului cadru legislativ al Republicii Moldova nu statuează careva restricții sau incompatibilități în privința posedării pluralității de cetățenii de către persoanele cu funcții de demnitate publică, inclusiv prin prisma prevederilor Legii nr.1024/ 2000 și a Legii nr.199/ 2010.” Din răspuns putem deduce că Olga Cebotari are dublă cetățenie, iar legea nu îi interzice acest fapt.

Astfel, principalii actori ce se ocupă de reintegrarea țări sunt cetățeni ruși.

Portalul Omega a publicat anterior un CV al Olgăi Cebotari unde este specificat că este cetățeană a Rusiei.

Timp de 2 ani, Cebotari a fost fondatoarea și directoarea Organizației regional-obștești “Centrul pentru Susținerea Tinerilor Moldoveni” din Moscova. Din documentele de înregistrare a acestei organizații publicate pe site-ul oficial al acesteia, reiese că Cebotari ar deține un cod numeric personal al Rusiei înregistrat în Tveri.

De asemenea, din bazele de date ruse, Olga Cebotari este co-fondatoare și la „Organizația de prietenie cu Republica Moldova”, înregistrată de asemenea la Moscova. Din datele prezentate, reiese că Cebotari ar deține cetățenia rusă.

Olga Cebotari a fost numită luni, 9 noiembrie în funcția de viceprim-ministră pentru Reintegrare a Republicii Moldova și o înlocuiește pe Cristina Lesnic, revocată după ce PD a anunțat că după alegeri își va retrage miniștrii de la guvernare.