Biroul Politici de Reintegrare a fost reconfigurat. Nicolai Țveatcov a plecat

Biroul Politici de Reintegrare a fost reconfigurat. Nicolai Țveatcov a plecat

Biroul politici de reintegrare (BPR) a fost parțial reformat, fără a fi schimbat numărul unităților de personal. Nicolai Țveatcov, deja fostul șef adjunct al Biroului de Reintegrare, nu se mai regăsește în noua strucutură, acesta a fost în 2022 în centrul unui scandal după afirmațiile privind reintegrarea țării ce ar putea fi doar prin federalizare. Acesta și-ar fi depus demisia din propria inițiativă.

Noul șef adjunct al Biroului a fost numit Eugen Cara, ce ocupă de mai mulți ani funcția de șef secția proiecte de asistență din cadrul Biorului, pe care va continua să o conducă.

Eugen Cara
Eugen Cara

În urma reorganizării a apărut o nouă secţie, analitico-informațională – responsabilă de elaborarea sintezelor analitice despre situația din regiunea transnistreană, comunicare și informarea publicului despre activitățile BPR, șeful acesteia a fost numit Ivan Țurcan.

Ivan Țurcan
Ivan Țurcan

Conform noi structuri Biroul va fi constituit din 4 subdiviziuni interne, după cum urmează:

1. Secţia proiecte de asistență – responsabilă de gestionarea proiectelor de dezvoltare pe dimensiunea transnistreană;

2. Secţia politici sectoriale de reintegrare a țării – responsabilă de coordonarea sectorială a activităților de reintegrare a țării;

3. Secţia analitico-informațională – responsabilă de elaborarea sintezelor analitice despre situația din regiunea transnistreană, comunicare și informarea publicului despre activitățile Biroului;

4. Serviciul juridic și aspecte de securitate – responsabil de expertizarea și elaborarea proiectelor de acte normative și de conlucrarea cu delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Șeful Biroului rămâne în continuare Alin Gvidiani, juridic BPR este o direcție din cadrul Cancelariei de Stat, aceasta însă se subordonează viceprim-ministru pentru Reintegrare, nu secretarului general al Guvernului ce conduce Cancelaria.

Biroul va continua să fie responsabil de coordonarea/ realizarea politicilor de reintegrare a țării și de organizarea desfășurării procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatele de dialog stabilite.