Biroul Politici de Reintegrare a ascuns faptul că discutat cu Tiraspolul despre deschiderea conturilor bancare  întreprinderilor transnistrene

Biroul Politici de Reintegrare a ascuns faptul că discutat cu Tiraspolul despre deschiderea conturilor bancare întreprinderilor transnistrene

Agenda de discuții, în formatul 1+1, prezentată de către Biroul Politici de Reintegrare diferă de cea relatată de Tiraspol. După ședința de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, dintre vice prim-ministrului interimar pentru Reintegrare, Olga Cebotari şi Vitalii Ignatiev,  „ministrul” nerecunoscut de Externe din stânga Nistrului, au apărut două comunicate conținut cărora diferă.

Tiraspolul a anunțat că a discutat cu Chișinăul despre deschiderea conturilor bancare pentru întreprinderile transnistrene. Acest subiect este unul mai vechi pe care partea transnistreană îl cere de mulți ani. Deschiderea acestor conturi ar oferi regiunii o independență economică și mai mare, dar cel mai important ar fi o amenințare la securitatea economică a țării, fiind o premisă pentru spălarea banilor proveniți din surse necunoscute.

  • În prezent agenții economici care activează în stânga Nistrului trebuie să fie înregistrați la Agenția Servicii Publice, totodată aceștia sunt scutiți de mai multe taxe. 

Un alt subiect anunțat de regimul din stânga Nistrului a fost problemele legate de blocarea importului la unele categorii de bunuri în regiune.

Aceste două subiecte cheie pentru Tiraspol, au lipsit însă din comunicatul emis de Biroul Politici de Reintegrare. 

Chișinăul a anunțat că s-a pus accent „pe evoluțiile înregistrate în realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+, fiind punctată situația în prezent, problemele existente, pozițiile părților și acțiunile necesare de întreprins în viitor întru a implementa plenar deciziile protocolare semnate în perioada anilor 2017-2018 (podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină, (n.r. școlile cu predare în limba română)  terenurile agricole din raionul Dubăsari, apostilarea diplomelor de model neutru, documentarea autovehiculelor cu plăci neutre, telecomunicațiile), dar și pentru a soluționa problema liberei circulații și pentru a respecta cerințele procesuale în vigoare în gestionarea dosarelor ce au tangență cu activitatea organelor de drept abilitate.”

Am încercat să aflăm de la șeful Biroului, Alin Gvidiani, dacă cele spuse de Tiraspol corespund adevărului și de ce agenda discuțiilor  comune prezentată diferă, acesta însă nu ne-a răspuns la telefon.