Beneficiarii de pensii rusești ce locuiesc în regiunea transnistreană vor primi ajutor din partea regimului, atât de jos a căzut rubla

Beneficiarii de pensii rusești ce locuiesc în regiunea transnistreană vor primi ajutor din partea regimului, atât de jos a căzut rubla

Compensații pentru diferența dintre pensiile venite din Federația Rusă și cele locale din regiunea transnistreană este propunerea liderului separatist din stânga Nistrului Vadim Krasnoselski, drept reacție la scăderea continuă a rublei rusești.

Războiul inițiat de Rusia împotriva poporului ucrainean îi va face mai săraci nu doar pe pensionarii cu pașaport rusesc, dar și pe alte categorii sociale ce beneficiază de indemnizații sau sporuri din F. Rusă.

„Nu doar antreprenorii care interacționau cu afacerile rusești, ci și beneficiarii de pensii rusești care locuiesc în Transnistria s-au găsit într-o situație dificilă(…) A depus un proiect de lege la Consiliul Suprem, conform căruia pensionarii cu cetățenie transnistreană care primesc pensie rusă vor începe să primească o indemnizație de la Fondul de asigurări sociale rmn. Valoarea plății suplimentare va fi astfel încât mărimea pensiei rusești să nu fie mai mică decât pensia atribuită unui anumit beneficiar în Transnistria,” a anunțat astăzi Vadim Krasnoselski.

Acesta se așteaptă că proiectul va fi votat și să funcționeze fără cerere, adică pensionarii nu vor fi nevoiți să solicite recalculări. Compensarea diferenței ar putea fi calculată automat și plătită împreună cu suma principală.

În regiune se estimează că 20% din persoanele în etate primesc pensie din Federația Rusă. Nu este clar cum vor primi toți bătrânii din regiune și ajutorul lunar din partea Kremlinului, care venea tot în ruble rusești și era în sumă circa de 10 dolari, curs până la invazia în Ucraina.

Anterior pensionarii din regiune refuzau masiv pensia oferită de regim în favoarea celei din Federația Rusă. Pentru această categorie, „Pridnestrovian Sberbank” deschidea conturi personale speciale unde pensiile veneau în ruble rusești. Din aceste conturi cetățeni Federației Ruse, primeau o indemnizație lunară pentru limită de vârstă.

De ce Tiraspolul nu poate să se implice în Războiul din Ucraina: Sursă importantă de import și export, iar Krasnoselski, Ignatiev și Gușan sunt cu pașaport ucrainean