Bacul de la Molovata a fost stopat în ultimele zile de câteva ori. Primar: suntem îngrijorați, mai avem puține rezerve

Bacul de la Molovata a fost stopat în ultimele zile de câteva ori. Primar: suntem îngrijorați, mai avem puține rezerve

Locuitorii satelor din stânga Nistrului au rămas practic blocați odată cu scăderea temperaturilor. Începând de vineri podul plutitor și-a sistat complet activitatea de mai multe ori, iar astăzi a fost din nou anunțată o nouă suspendare.

Sistarea circulatiei feribotului ce face legătură între malul drept și malul stâng face imposibilă, nu doar libera circulatie a populației, dar și aprovizionare magazinelor alimentare cu produse de primă necesitate. Oleg Gazea, primarul satului Molovata Nouă (malul stâng) a declarat pentru redacția Zona de Securitate că situația este îngrijorătoare.

„Rezerve mai sunt, însă doar pentru săptămâna aceasta. Este o situație care ne îngrijorează. Agenții economici au mai putut transporta unele produse strict necesare cu ajutorul Aeroglisorului, însă este destul de incomod, produsele trebuie să fie încărcate descărcate și nu poate fi păstrată siguranța unor alimente așa cum este necesar. Pe Aeroglisor nu pot fi transportate masini, doar câteva persoane,” ne-a declarat primarul.

Primăria ar fi primit promisiuni de la Biroul Politici de Reintegrare că în aceste condiții vor avea acces peste posturile ilegale. Oleg Gazea susține că au nevoie de acces prin postul de la Dubăsari care trece prin Corjova – Cocieri și Molovata Nouă.

”Suntem des trecuți prin momentele acestea dar oamenii nu au ce face, așteptăm că se va permite accesul așa cum a fost până la instalarea acestor posturi.”

Asociația Promo-LEX a fost sesizată repetat de către locuitorii localităților raionului Dubăsari (malul stâng al Nistrului), despre suspendarea feribotului ca urmare a timpului nefavorabil.Asociația a solicitat astăzi de urgență intervenția autorităților constituționale Guvernul Republicii Moldova

„În același timp, am fost informați despre imposibilitatea agenților economici de a aproviziona aceste localități cu produse alimentare de primă necesitate.

Reamintim că, odată cu blocarea liniei administrative de către administrația de facto de la Tiraspol, sub pretextul măsurilor anti-epidemiologice, feribotul care face legătura între Molovata (malul drept) și Molovata Nouă (malul stâng), a devenit pentru agenții economici, singura cale de acces necondiționat în regiunea transnistreană.

Pentru că în zilele următoare condițiile meteorologice vor rămâne neprielnice, solicităm de urgență intervenția promptă a autorităților constituționale Guvernul Republicii Moldova, Președinția Republicii Moldova, Maia Sandu, Biroul Politici de Reintegrare pentru asigurarea liberei circulații a agenților economici, inclusiv prin pretinsele posturi vamale de control.”

Bacul de la Molovata este singura posibilitate pentru locuitorii satelor din stânga Nistrului de a ajunge pe malul drept.