Avansarea controlului în comun pe frontiera de stat pe segmentul transnistrean, subiect cheie a vizitei ministrului Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate la Chișinău

Oleksii Reznikov și Vlad Kulminski – 10.09.2021/Chișinău

Avansarea controlului în comun pe frontiera de stat pe segmentul transnistrean, subiect cheie a vizitei ministrului Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate la Chișinău

Avansarea controlului în comun pe frontiera de stat moldo-ucraineană și relansarea activității comisiilor bilaterale existente au fost principalele subiecte discutate de viceprim-ministrul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, Oleksii Reznikov, care s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

„Oficialul ucrainean a fost primit de către Prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavrilița. În timul discuțiilor au fost trecute în revistă aspectele de bază de pe agenda bilaterală, a fost apreciat nivelul ascendent al cooperării în diverse domenii de interes reciproc și deschiderea mutuală de aprofundare a acesteia. Totodată, prim-ministrul Natalia Gavrilița a subliniat importanța cooperării bilaterale pentru protejarea râului Nistru, aceasta fiind una dintre prioritățile țării noastre” se arată într-un comunicat emis de Biroul de Reintegrare.

Viceprim-ministrului pentru reintegrare Vlad Kulminski a discutat cu omologul său ucrainean a vizat experiența celor două state în domeniul promovării politicilor de reintegrare a țării și în realizarea dezideratului de reglementare finală și durabilă a conflictelor.

Oleksii Reznikov s-a mai întâlnit și cu un grup de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, fiind discutate aspecte referitoare la activitatea curentă a procesului legislativ și obiectivele prioritare pe termen scurt și mediu scontate. Totodată, a fost menționat nivelul avansat  de conlucrare la nivelul instituțiilor omoloage ale ambelor țări, precum și exprimată deschiderea integrală pentru avansarea proceselor inițiate.

Potrivit autorităților de la Chișinău, o atenție sporită a fost acordată problematicii protecției râului Nistru și aspectelor ecologice ale funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean. Părțile au ajuns la înțelegerea să fie organizată o ședință comună pe aceste aspecte în viitorul apropiat.