Aureliu Ciocoi către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei: „Sper să văd în curând țara mea reintegrată”

Aureliu Ciocoi către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei: „Sper să văd în curând țara mea reintegrată”

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a participat la cea de-a 131-a Sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care s-a desfășurat în format de videoconferință. În cadrul intervenției sale, șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, a vorbit despre importanța reconfirmării angajamentului statelor membre ale Consiliului Europei de a respecta, promova și proteja principiile și valorile comune care stau la baza creării organizației – democrația, drepturile omului și statul de drept.

Aureliu Ciocoi a acordat o atenție deosebită sistemului Convenției europene a drepturilor omului și anume cu privire la executarea de către state a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, un element de o importanță crucială în contextul „zonelor gri” de pe continent în ce privește protecția drepturilor și libertăților fundamentale.

Diplomatul moldovean a readus în atenția omologilor, precum funcționarilor de nivel înalt din cadrul Consiliului Europei, cu privire la situația gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, emblematică în acest sens fiind situația școlilor cu predare în grafie latină din regiune, cunoscută drept grupul Catan.

Ministrul de externe a făcut apel la membrii Consiliului Europei să susțină eforturile Republicii Moldova de a întrerupe cercul vicios al impunității pentru încălcările drepturilor omului în regiune, și a remarcat că executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului fiind primul pas în acest sens.

Aureliu Ciocoi a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile pentru conflictul transnistrean, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional, „sper să văd în curând țara mea reintegrată”, a declarat acesta.