AUDIO. Jurnalista Viorica Tătaru a fost reținută la Tiraspol. Reacția autorităților 

Viorica Tătaru, jurnalistă

AUDIO. Jurnalista Viorica Tătaru a fost reținută la Tiraspol. Reacția autorităților 

UPDATE 14:45: Viorica Tătaru a fost eliberată.

Jurnalistă postului TV8, Viorica Tătaru, a fost reținută astăzi, 24 ianuarie,  la Tiraspol. Jurnalista se afla în regiunea transnistreană pentru a filma protestul față de introducerea taxelor vamale agenților economici din regiune, manifestație organizată de autoritățile separatiste.

TV8 relatează că nu sunt cunoscute circumstanțe reținerii, singurul detaliu pe care a reușit să-l comunice Tătaru redacției este că era însoțită pentru audieri la așa-zisul minister al securității MGB. 

Postul TV a publicat înregistrarea audio a apelului făcut de Viorica Tătaru în timp ce era dusă la sediul pretinsului Minister al Securității – MGB. Vezi aici

Biroul politici de reintegrare anunță că în legătură cu reținerea ilegală de către exponenții așa-numitelor structuri de forță din regiunea transnistreană a jurnalistei, în adresa reprezentantului politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost remisă o sesizare de urgență, cu solicitarea eliberării imediate a acesteia și a oferirii posibilității revenirii în siguranță pe malul drept al Nistrului.

”A fost reiterat apelul asigurării accesului nestingherit în regiune jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului, în condiții similare, oferite celor din regiune, care fără obstacole și condiționări pot accesa și reflecta evenimentele ce au loc în perimetrul controlat constituțional.

Acest caz revoltător a fost adus în vizorul Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor externi relevanți, cu rugămintea de a lua toate măsurile posibile pentru a convinge Tiraspolul să renunțe la abuzuri și provocări, să respecte în mod echitabil drepturile și libertățile tuturor reprezentanților mass-media, să contribuie la eliberarea necondiționată a jurnalistei și la revenirea în siguranță a acesteia pe malul drept al Nistrului,” se arată în reacția Biroului.

În acest context asociația Promo-LEX cere intervenția imediată pentru eliberarea jurnalistei Viorica Tataru, reținută în Tiraspol: Detaliile incidentului sunt încă în curs de verificare, însă gravitatea situației necesită o reacție imediată și coordonată.

Având în vedere această situație critică, Asociația Promo-LEX solicită:

1 Guvernului Republicii Moldova: să intervină fără întârziere pentru a clarifica circumstanțele detenției și a asigura eliberarea imediată a jurnalistei Viorica Tataru. Este esențial ca autoritățile să acționeze decisiv pentru protejarea drepturilor și libertății presei în regiune.

2 Misiunea OSCE în Republica Moldova: să joace un rol activ în acest caz, folosind toate mijloacele diplomatice și de monitorizare pentru a documenta situația și a facilita eliberarea jurnalistei. Rolul OSCE este crucial în medierea și asigurarea respectării drepturilor omului în regiuni tensionate.

3 Oficiul ONU pentru Drepturile Omului: să monitorizeze îndeaproape această situație, să documenteze orice încălcări ale drepturilor jurnalistei și să alerteze raportorii speciali ONU cu privire la această situație. Intervenția ONU poate fi un factor decisiv în asigurarea respectării drepturilor fundamentale.

4 Misiunile diplomatice străine în Republica Moldova: să ia act de această situație critică și să exercite presiuni pe canale diplomatice pentru a asigura eliberarea rapidă și în siguranță a jurnalistei. Rolul comunității internaționale este vital în promovarea libertății presei.

5 Procuratura Generală a Republicii Moldova: să inițieze imediat un proces penal pentru a investiga circumstanțele acestei detenții, să documenteze toate încălcările drepturilor jurnalistei și să acționeze pentru a aduce responsabilii în fața justiției.”

Asociația a informat de urgență și, Delegația UE în Republica Moldova, misiunile diplomatice, Oficiul Avocatului Poporului.

Viorica Tătaru este o cunoscută jurnalistă de la Chișinău care a mediatizat în enumerate rânduri ilegalitățile regimului de la Tiraspol, fiind pe parcursul anilor 2020 – 2022 co-autoare a unei emisiuni tematice despre problema transnistreană „Dincolo de Nistru”. În timpul exercitării activității jurnalistice la postul nr. 11 Gura Bîcului pe 9 februarie 2021 jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți de către reprezentanții Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, pentru filmarea pe teritoriul postului.

Jurnalista s-a aflat în Ucraina chiar din prima zi de război. A mers în cele mai fierbinți și periculoase zone, a arătat lumii atrocitățile comise de armata rusă și a fost cea care a vorbit despre dramele prin care trec bărbații, femeii, copiii și bătrânii loviți de război. În 2023 a lansat  împreună cu Andrei Captarenco documentarul „Pe Urmele Războiului”.