Asociația Promo-LEX cere autorităților constituționale să nu tolereze nici o încercare de instalare a unor bariere, stâlpi sau baraje noi în Zona de Securitate

20.10.2023/ segmentul între Varnița și Bender/Tighina

Asociația Promo-LEX cere autorităților constituționale să nu tolereze nici o încercare de instalare a unor bariere, stâlpi sau baraje noi în Zona de Securitate

Asociația Promo-LEX îndemnă autoritățile constituționale să nu tolereze nici o încercare de instalare a unor bariere, stâlpi sau baraje noi în Zona de Securitate, reacția asociației vine în contextul lucrărilor demarate la hotarul administrativ între localitățile Varnița și Bender/Tighina, despre care a informat redacția noastră, vineri 20 octombrie.

Promo-LEX consideră că autoritățile urmează să obțină o evacuare imediată a blocurilor de beton instalate anterior și betonarea gropilor, astfel asociația cere autorităților constituționale să acționeze imediat și eficient pentru:

1.  a garanta respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 (art.5 Libera circulație a bunurilor, mărfurilor și persoanelor);

2. a sancționa persoanele responsabile de tensionarea situației din regiune și încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În acest context asociația atrage atenția asupra faptului că numeroasele și gravele probleme din Zona de Securitate au rămas nerezolvate, fiind amânate sau uitate sub pretextul și datorită lipsei unei viziuni clare privind problema transnistreană.

“Cu regret, constatăm faptul că de cele mai multe ori cazurile grave, problemele și incidentele din regiunea transnistreană și mai ales cele din zona de securitate, sesizate de victimele abuzurilor, autoritățile publice locale, jurnaliști sau reprezentanții societății civile rămân fără atenția necesară, nu se rezolvă și se repetă sau revin de fiecare dată când administrația ilegală de la Tiraspol are un interes anume.

În perioada pandemică, au fost instalate numeroase obstacole și noi posturi, care au condus la încălcarea drepturilor omului și a liberei circulații. Ulterior, o parte semnificativă a acestor obstacole au fost eliminate, însă totuși unele dintre acestea au rămas. Este și cazul unor artere de circulație din zona Varnița-Tighina, strada Mațnev spre exemplu care a rămas închisă pentru circulația rutieră, fiind blocată cu blocuri de beton,” se arată în adresarea celor de la Promo-LEX.

Din investigațiile făcute de asociație, aceștia au constat că organele de drept au pornit material pe faptul demarării lucrărilor ilegale de construcție în zona străzii Mațnev, iar autoritățile publice locale din Varnița au declarat că problema este una mult mai complexă deoarece Varnița, este una din puținele localități din Moldova, care încă nu are definitivat hotarul administrativ al localității, deoarece administrația municipală din Tighina (Bender) este controlată de regimul de la Tiraspol, iar localitatea Varnița, în viziunea acestora este o suburbie a municipiului Tighina. Mai multe citiți aici.

Amintim că, acum câteva zile de-a lungul liniei ce delimitează administrativ localitățile au fost săpate zeci de gropi. Din informațiile pe care le deține Zona de Securitate lucrările sunt efectuate pentru a fi instalați piloni ce ar face imposibilă libera circulație între localitățile Varnița și Bender/Tighina.

Echipa “Zona de Securitate” a fost la fața locului pentru a vedea amploarea lucrărilor și a descoperit că acestea se desfășoară în același loc în care, în martie 2020, sub pretextul crantinei COVID-19, au fost instalate blocuri de beton. Barierele au rămas neclintite acolo și până astăzi.

Locuitorii din zonă sunt îngrijorați că ar putea fi ridicat un gard.

În legătură cu aceste acțiuni am solicitat o reacție de la Biroul politici de reintegrare în care am fost informați că acest caz se află în vizorul autorităților.

“Au demarat investigațiile de resort pe linia de activitate a Inspectoratului de poliție Bender, delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control și a comandantului militar superior al contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova. Se elucidează toate circumstanțele și se întreprind măsurile necesare în vederea respectării regimului Zonei de Securitate.

Prin canalul de comunicare existent va fi sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol în vederea clarificării situației, obținerii explicațiilor de resort și a evitării acțiunilor unilaterale în măsură să îngrădească dreptul la libera circulație a locuitorilor de pe ambele maluri”, se arată în răspunsul Biroului.

Mai multe detalii de la fața locului și imagini video vedeți aici.