„Arătați-l viu”! După 12 luni de detenție ilegală la Tiraspol familia lui Adrian Glijin nu cunoaște măcar dacă este în viață

„Arătați-l viu”! După 12 luni de detenție ilegală la Tiraspol familia lui Adrian Glijin nu cunoaște măcar dacă este în viață

Falimia lui Adrian Glijin, răpit de 5 persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului), pe 7 octombrie 2020, cere să-l vadă pe Adrian.

Asociația Promo-LEX lansează pentru prima dată Campania ”Arătați-l viu”. Campania este o întrunire online în vederea determinării autorităților constituționale, celor din Federația Rusă, precum și a actorilor implicați în formatul 5 plus 2 să se implice imediat în apărarea și eliberarea unei persoane răpite acum un an și despre care nu se cunoaște nimic din acel moment. Obiectivul imediat al Campaniei este de obține imagini și declarații ale lui Adrian Glijin, care ar proba că acesta este în viață și despre starea actuală.

După răpirea acestuia, familia a fost informată că Adrian e acuzat de ”trădare de patrie” și este în custodia așa numitului serviciu de securitate din Tiraspol. Ulterior, aceste structuri au percheziționat domiciliul mamei și al soției acestuia, au confiscat bunuri personale și au vandalizat mijlocul de transport ce aparține familiei Glijin.

VIDEO. Un an de la răpirile din stânga Nistrului: un dosar la CEDO, trei capete de acuzare, niciun reținut și fără eliberări

La moment, familia lui Adrian nu cunoaște dacă în general acesta este în viața, deoarece mai bine de 12 luni nu au acces la el, nu sunt clare acuzațiile și care sunt probele de referință. Administrația de facto de la Tiraspol refuză să admită solicitările rudelor cu privire la întrevederea cu Adrian, accesul unui medic independent, dar și accesul la materialele cauzei.

În aceste condiții, avocații din cadrul Asociației Promo-LEX au expediat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care au fost invocate toate abuzurile la care a fost și este supus Adrian, dar și familia acestuia.

”Campania online vine în susținerea familiei Glijin, dar și să determine autoritățile să fie mai active în eliberarea acestuia din detenție ilegală. Este o primă campanie de acest gen din Moldova, determinată de gravitatea situației. Astfel, pe lângă certitudinea că Adrian s-ar afla în condiții inumane din momentul detenției, sunt necesare probe care ar face lumină asupra stării fizice și emoționale a lui Adrian Glijin.

Campania online este una simplă și solicită solidarizarea noastră prin sporirea gradului de conștientizare a fenomenului și distribuirea mesajului.

Sperăm că o susținere masivă a apelului va determina decidenții (Formatul 5 plus 2) să insiste asupra unor întrevederi imediate cu Adrian, acordarea asistenței medicale și psihologice necesare” a menționat avocatul Vadim Vieru în cadrul conferinței de presă.