Apel către militarii GOTR, după ofensiva din Herson: „Acesta nu este războiul vostru, puteți fi folosiți ca monedă de schimb sau chiar capturați”

Foto 2021: exerciții comune dintre GOTR și structurile paramilitare din regiunea transnistreană

Apel către militarii GOTR, după ofensiva din Herson: „Acesta nu este războiul vostru, puteți fi folosiți ca monedă de schimb sau chiar capturați”

На русском

Anunțul făcut de Ucraina, că a început o contraofensivă în sudul țării, în special în regiunea Herson, a provocat discuții aprinse în grupurile din regiunea transnistreană, atât cele de pe Viber, cât și de pe facebook. Oamenii discută că după aceste mișcări, coridorul dorit de Federația Rusă cu regiunea transnistreană este tot mai puțin probabil, iar militarii ruși din regiune sunt în „pericol”.

Ghenadie Ciorba, activist civic și fost deținut politic în stânga Nistrului a venit cu apel către militarii din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană, ce staționează ilegal în stânga Nistrului. Acesta îi atenționează că în condițiile actuale ei ar putea deveni monedă de schimb în jocurile geopolitice, fiind capturați, de exemplu. Chiar dacă 90% dintre ei sunt locuitori ai regiunii cu pașapoarte rusești, ei sunt personal militar al statului, care poartă război împotriva Ucrainei, iar faptul respectiv îi pune în pericol.

Există un moment care, ca locuitor al Transnistriei, mă îngrijorează foarte mult. Nu este un secret pentru nimeni că în forțele armate ruse din unitățile GOTR, peste 90 la sută sunt rezidenți ai regiunii noastre. Pe mulți dintre ei îi cunosc personal ca fiind oameni foarte cumsecade și onești. Și acești oameni au devenit ostatici ai politicii „marelui” Pu. Știu că a venit ordin (de la începutul războiului) de la Moscova ca să fie transferați în cazarmă și plasați în zona aerodromului de la Tiraspol și în Cobasna. Și dacă condițiile de viață în Cazarma din Cobasna sunt tolerabile, atunci la Tiraspol nu sunt deloc așa.

În legătură cu situația actuală, vreau să pun întrebarea: „De ce băieții noștri au devenit ostatici ai dorințelor piticului de la Kremlin? Într-adevăr, în anumite condiții, pot deveni monedă de schimb în jocurile geopolitice, fiind capturați, de exemplu. Oricum ar fi, ei sunt personal militar al statului, care poartă război împotriva Ucrainei.

Nu incit pe nimeni la nimic. Fiecare are capul lui pe umeri. Dar cred că acum este momentul să vă gândiți la familiile voastre, copiii, rudele și prietenii voștri. Acesta nu este războiul vostru, este un război declanșat de un bătrân nebun, care a decis să intre în istorie în calitate de colecționar al pământurilor Imperiului Rus. Cel mai rău lucru este că puteți deveni ostatici ai acestei persoane, care are deja un picior în mormânt, unde, după cum mi se pare, a decis să tragă cu el cât mai mulți oameni.  Gândește-te la această întrebare și ia decizia corectă înainte de a fi prea târziu,” a scris Ciorba într-un grup de facebook.

Ghenadie Ciorba

Activistul din stânga Nistrului a făcut legătură între ceea ce se întâmplă în Herson și situația economică din regiunea transnistreană care s-ar putea agrava, cu cât mai mult avansează forțele ucrainene.

„Acum în ceea ce privește situația care s-a dezvoltat în Transnistria. Voi spune imediat că la nivelul actorilor geopolitici s-a luat decizia de a restrânge proiectul Transnistriei în forma în care a existat până acum. Întrucât eliberarea specială a mers conform planului, iar nivelul influenței Moscovei a coborât la cel mai jos nivel, proiectul Transnistriei ca avanpost al Rusiei și ghimpe în fundul Europei se închide.”

Subiectul aprovizionării Republicii Moldova cu gazul rusesc, la fel poate schimba semnificativ datele problemei în regiune, din punct de vedere economic mai mult, mai crede Ciorba.

Baza existenței economice a PMR ca „stat” a fost gazul gratuit, care s-a transformat în energie electrică și cu care regiunea a trăit sau mai bine zis a existat. Dar tema aprovizionărilor cu gaz depindea în totalitate de voința Chișinăului. Decizia pare să fi fost luată. În septembrie, cel mai probabil, Moldova va refuza direct gazul de la Gazprom, ceea ce înseamnă că aprovizionarea Transnistriei este imposibilă, iar bugetul PMR este sortit dispariției.”

Postarea în întregime:

 

Ghenadie Ciorba a fost ministrul al telecomunicațiilor pe timpul lui Evghenii Șevciuk, iar în 2020, acesta a venit cu mai multe critici la adresa administrației de facto de la Tiraspol în legătură cu autoizolarea regiunii pe perioada pandemică. Ciorba a fost reținut de către structurile de forță ale regimului și s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an. Pe pretinse fapte de extremism, a fost chiar condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare. A fost eliberat pe 10 august 2021 sub presiunea publică. După eliberare, Ciorba a început să își caute dreptate și l-a învinuit la modul direct pe pretinsul procuror general de privaţiunea ilegală de libertate. După solicitările făcute de acesta la PCCOCS pe numele procurorului Anatolii Gurețki a fost deschis un dosar penal.