![Anatol Șalaru: “Regimul de la Tiraspol să lichideze structura pseudo-statală creată din contrabanda cu armament. Dacă nu: valiza, gara și-n lumea rusă”](https://b2160449.smushcdn.com/2160449/wp-content/uploads/2023/01/Fara-titlu-Prezentare-169-8-850x560.jpg?lossy=2&strip=1&webp=1)
Anatol Șalaru: “Regimul de la Tiraspol să lichideze structura pseudo-statală creată din contrabanda cu armament. Dacă nu: valiza, gara și-n lumea rusă”
Orice agitație din partea pretinsului regim de la Tiraspol e o stare de spirit la acțiunile Chișinăului privind modernizarea Armatei Naționale sau evoluțiile pe calea integrării europene a Republicii Moldova. Pentru a pune capăt acestor reacții din stânga Nistrului, trebuie ca armata rusă din Transnistria să plece, lichidarea acestei zone separatiste ca entitate teroristă și pro-rusă. Declarațiile aprațin fostului ministru al Apărării, Anatol Șalaru, și au fost făcute în cadrul unui nou podcast de la Zona de Securitate.
Întrebat de reacțiile pretinsului ministru al externelor de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, precum că Republica Moldova s-au înarma cu blindate Pirahna din Germania, iar acest lucru nu va fi deloc benefic pe viitor, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, consideră că astfel de declarații sunt trase la indigo cu cele de la Moscova și nu trebuie laute în calcul.
“E o stare de spirit inflamația la ei (n.r. pretinsa administrație din regiunea transnistreană). Ei sunt inflamați tot timpul și tot ce declară Moscova, declară și ei. Dacă o să căutați în arhiva declarațiilor făcute de liderii de la Tiraspol o să vedeți că toate coincide cu declarațiile făcute la Moscova. Nu este treaba lui (n.r. Vitalii Ignatiev) ce face Chișinăul. Ei au armament sufficient să ducă nu știu câte războaie. Ei au acces nelimitat la muniții, ei sunt dotați de armata rusă și au acces la toate. Ei nu au ținut cont niciodată de poziția noastră. Nici noi nu trebuie să ținem cont de poziția lor. Nu e treaba lor. Ei sunt insignifianți. Ei nu contează în momentul de față, cum nu contează nici părerea unor politicieni găgăuzi despre înarmare, despre faptul că noi vrem în UE. Pe ei nu o să-i întrebe nimeni”, mai spune Șalaru.
În opinia ex-ministrului Apărării, în acest caz: trebuie votate legile, separatiștii condamnați, iar cei care promovează războiul și care sprijină războiul trebuie băgați la pușcărie.
“Altă soluție nu avem. Nu putem fi mioritici în raport cu acești oameni care ne doresc moartea. Dorința lor e ca noi să murim, să dispărem, iar noi vrem să trăim bine și civilizat și le oferim și lor șansa asta. Dacă nu vor: valiza, gara și-n lumea rusă. Acolo nimeni nu o să-i deranjeze”, conchide Șalaru.
De asemenea, Anatol Șalaru a declarat că Transnistria reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, Ucraina și pentru flancul NATO.
“Fiindcă într-un caz nefericit Rusia poate trimite armata aici și se poate întâmpla un atac a armatei ruse din Transnistria asupra Republicii Moldova, ceea ce este puțin probabil, dar Rusia are asta în plan. Aceste planuri când au fost pregătite de statul major al Rusiei nu le-au pregătit pe parcurs, ele sunt pregătite din timp: ocuparea Republicii Moldova și tancurile la Prut.
Zona de Securitate: În ce condiții ar putea intervene armata Rusiei?
Anatol Șalaru: Doar în condițiile în care Ucraina va cădea. Deocamdată Rusia nu are capacitate militară și tehnică să avanseze spre Odesa să ocupe Odesa și după asta să ocupe Tiraspolul, Tighina, Chișinău. Și nu văd în viitorul apropiat cum s-ar schimba situația.”
Șalaru mai explică faptul că regiunea transnistreană, în acest context, este asigurată de Rusia cu echipament militar și îndemană pretinsele autorități de la Tiraspol să lichideze structura pseudo-statală care este alimentată din contrabandă.
“În 2011, Rusia a trimis 5 eșaloane cu armament, echipamente militare, tehnică militară în Transnistria. Și am făcut câteva vizite la Kiev ca să aflu ce conțineau aceste eșaloane și partea ucraineneană nu știa că a primit ordin să dea voie să treacă necontrolate eșaloanele militare în Transnistria, inclusiv unele au venit și prin portul Odesa. Transnisntrenii să-și vadă de lungul nasului și să se gândească pe viitor cum să scape cu fața curate. Să-și lichideze această formațiune pseudo-statală, care a fost hrănită de contrabandă de armament, de țigări și care a fost folosită de Rusia împotriva noastră”, mai spune fostul ministru.
ȘALARU: “A fi neutru nu înseamnă a fi idiot”
Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este în favoarea Republicii Moldova, mai cu seamă că el este încălcat flagrant, declară la Zona de Securitate, Anatol Șalaru.
“Statutul de neutralitate impune mai multe condiții. În primul rând, nu trebuie să ai armată străină pe teritoriul national. Noi astăzi avem o armată declarată de ocupație de către Curtea Constituțională și de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deci, din start statutul nostru de neutralitate nu este valabil. Al doilea lucru: a fost o necesitate, totuși multe țări și-au declarat neutraltiatea, dar au fost recunoscut ori de ONU, ori de anumite țări garant, ori de alte instituții internaționale, pe când neutralitatea noastră nu a fost recunoscută de nimeni. Doar noi ne recunoaștem neutri și mai mult nimeni. Prin urmare această neutralitate este o piedică pentru dezvoltarea noastră și pentru securizarea frontierelor, pentru securitatea noastră națională. Această neutralitate nu a fost recunoscută de nimeni. Ne-o respectă, dar nu ne-o recunosc. Dacă nu s-a retras armata rusă din regiunea transnistreană, mai este valabilă neutralitatea noastră? Aici poate fi anulat acest articol din Constituție ori printr-o decizie a Curții Constituționale și apoi printr-un vot simbolic în Parlament, ori prin referendum. A fi neutru nu înseamnă a fi idiot. Noi nu putem să ne legăm ca înecatul de un pai și să ne agățăm de această neutralitate, pentru că ea nu ne ajută, ea nu ne salvează și nimeni nu o recunoaște. În primul rând Rusia care ne aduce aminte periodic că suntem neutri, dar nu-și retrage armata de pe teritoriul Republicii Moldova”, mai afirmă Șalaru.
Iar cât privește o eventuală aderare a țării noastre la NATO, Șalaru afirmă că acest lucru poate să se întâmple doar dacă Înalta Curte anulează articolul din Consituție privind statutul de neutralitate sau printr-un referendum.
“NATO nu este o structură agresivă, NATO e o structură de apărare. NATO nu a dus războaie de cotropire, nu a atacat țări, doar este o alianță pentru a-și protejat membrii de atacurile externe a țărilor-agresoare nemembre NATO. Lumea (n.r. cetățenii Republicii Moldova) nu înțelege ce înseamnă NATO. Încercați să vorbiți în stradă cu cineva și o să vă spună: dar NATO sunt ocupanți. NATO nu are armată, NATO nu este o țară. NATO este formată din cele mai avansate țări și cele mai democratice și bogate state din lume. Fiecare țară contribuie cu armata sa. NATO nu are structure proprii. Le formează doar cu acordul țărilor în anumite cazuri. Dacă vrem să fim membri NATO asta nu înseamnă că va veni armata americană aici să ne ocupe. Noi vom fi membrie NATO, vom fi obligați să cheltuim mulți bani pentru întreținerea armatei, pentru consilidarea capacităților de apărare a Armatei Naționale și va trebui să implementăm multe reforme: democratice și economice. Pentru că NATO îți pune condiții: trebuie să ai economie de piață, trebuie să plece aramata rusă din Republica Moldova. Nu vom fi membri NATO atâta timp cât avem armată de ocupație aici pe teritoriu și probleme secesioniste”, concluzionează Anatol Șalaru în cadrul aceluiași interviu pentru Zona de Securitate.
Podcastul integral cu participarea fostului ministru al Apărării Anatol Șalaru îl puteți urmări aici.