Anatol Petrencu: Așa-numita armată din regiunea transnistreană, o sculă a Rusiei pe teritoriul Moldovei
Kremlinul promovează o politică de distrugere a Ucrainei, iar pretinsa armată din regiunea transnistreană reprezintă scula Federației Ruse în acest proces. Astfel a comentat istoricul Anatol Petrencu recentele manevre și mobilizări care sunt tot mai vizibile la frontiera de est a Ucrainei, în cadrul unei emisiune de pe portalul zonadesecuritate.md.
ANATOL PETRENCU, istoric
Federația Rusă și-a activizat armata la frontiera cu Ucraina din trei direcții. În orice moment, Rusia are nevoie transformă așa-numita armată a regiunii transnistrene în armata Rusiei. De ce s-a mobilizat? Pentru că, vedem cu toții: Kremlinul promovează o politică de distrugere a Ucrainei. Rușii, acum, în propagandă, pledează pentru înghițirea Ucrainei, distrugerea statului ucrainean, iar pentru a realiza acest lucru, iată au mobilizat aramata. Dovadă clară că, aceștia sunt niște scule ale Kremlinului pe teritoriul nostru. I-a mobilizat, pentru a-i dispersa pe ucrainei, să ducă forțe și împotriva transnsitrenilor. Pe de altă parte vedem cum s-a mobilizat comunitatea internațională. Macron, Merkel, Biden au declarat foarte clar că vor susține independența de stat a Ucrainei.
Precizăm că, polițiștii de frontieră ai Comandamentului de reacție rapidă a detașamentului Belgorod-Nistru din Ucraina au fost trimiși de-a lungul frotierei cu Republica Moldova, cu precădere pe segmentul transnistrean al frontierei, dar și spre regiunea Odesa, relatează Balkan Insight. Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a anunțat joi că trimite întăriri la granița pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia și care au declanșat temerile unui război deschis între cele două țări.
Asta, în contextul în care recent la Tiraspol a fost observată o creștere a prezenței militare a forțelor ruse în zona aeroportului Tiraspol din stânga Nistrului. De acolo până la granița cu Ucraina sunt aproximativ 13 kilometri. Simultan, ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că în această perioadă în cadrul unității militare ar avea loc verificări a capacității de luptă a trupelor.
În același timp, Republica Moldova nu se arată îngrijorată de aceste exerciții militare comune pe malul stâng al râului Nistru, în regiunea separatistă. Rusia a desfășurat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina în cea mai mare acumulare de trupe din 2014, iar temerile legate de un eventual război între cele două state s-au întețit.
În context, istoricul Anatol Petrencu a declarat în cadrul aceleași emisiuni de pe portalul nostru că, situație este foarte încordată și unii consideră că Rusia va avea doar de păgubit, deoarece armata ucraineană din 2021 nu este egală cu cea din 2014. Ea dispune de armament de producție americană și turcă și produce armament de distrugere în masă, a mai conchis Petrencu.