Alexandru Flenchea va fi noul conducător al delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control
Guvernul anunță că delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) va avea un nou conducător. Alexandru Flenchea va fi împuternicit să coordoneze aspectele de menținere a păcii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, Flenchea va ocupa și funcția de consilier al prim-ministrei în domeniul politicilor de reintegrare a țării.
Alexandru Flenchea este fost viceprim-ministru pentru reintegrare. De asemenea, șeful delegației Republicii Moldova în CUC a ocupat, anterior, diverse funcții în cadrul Programului Naţiunilor Unite de Dezvoltare (UNDP) și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Acesta va fi în Comisie drept co-președinte, deoarece CUC funcționează după principiul consensual, iar fiecare parte (R. Moldova. F. Rusă și partea transnistreană) are un președinte. Funcția a devenit vacantă după decesul generalul de brigadă Ion Solonenco pe 12 august.
Delegaţia Republicii Moldova în CUC reprezintă interesele statului şi acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
VEZI ȘI: Ce este Zona de Zecuritate a Republicii Moldova
Ce reprezintă de fapt Comisia Unificată de Control, sau prescurtat CUC? Este structura menită să pună în aplicare Acordul de încetare a focului, semnat de Republica și Rusia la 21 iulie 1992 și este compusă din reprezentanți ai organelor constituţionale ale Moldovei, Federaţiei Ruse şi administraţiei separatiste de la Tiraspol, precum şi reprezentantul Ucrainei în comisie. Totodată, la coordonarea activității CUC participă şi reprezentanţii misiunii OSCE.
CUC a fost responsabilă imediat după crearea Zonei de retragerea forţelor militare şi militarizate, obiectiv realizat de autorităţile din Chişinău şi nerealizat de administraţia de la Tiraspol, care până în prezent menţine în Zona de Securitate forţe paramilitare considerabile, inclusiv trei din cele patru brigăzi de infanterie motorizată şi alte unităţi militare cu un număr total de circa 3.500 persoane.
Prin hotărârile CUC, au fost create şi introduse așa-numitele Forţele Mixte de Menţinere a Păcii și tot CUC ar putea decide în viitor, creșterea numărului de pacificatori, micșorarea sau chiar eliminarea unor posturi. Aceste decizii se iau de obicei la ședințele săptămânale ce au loc la Tighina în fiecare zi de joi a săptămânii. Delegaţia Republicii Moldova în CUC este alcătuită, de regulă, din 6 reprezentanţi desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova – aceștia fac parte din diferite instituții de forță: SIS, Ministerul de Interne sau de la Apărare. Regulamentul CUC poate fi găsit pe site-ul guvernului.
În ZS activează și grupele patru-partite de observatori, adică câte 10 de la fiecare parte: Republica Moldova, regiunea transnistreană, Rusia și Ucraina. Aceste grupuri constituie mecanismul de bază de control a situaţiei din Zona de Securitate şi de reacţie rapidă la diferite incidente, fiind subordonate CUC. Mecanismul de luare a deciziilor este unul consensual.
Vezi și: Ce este Misiunea de „Pacificare” din Republica Moldova