Alexandru Flenchea: Cei care efectiv controlează regiunea transnistreană – Sheriff – nu au nevoie de război, au nevoie de pace

Alexandru Flenchea: Cei care efectiv controlează regiunea transnistreană – Sheriff – nu au nevoie de război, au nevoie de pace

Regiunea transnistreană nu vrea război, iar pe acest segment nu se atestă nicio mișcare care ar putea fi îndreptată împotriva Ucrainei. Despre asta a anunțat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, la un nou podcast marca Zona de Securitate. Mai mult, Flenchea susține că cei care efectiv controlează regiunea transnistreană – Sheriff – nu au nevoie de război, ei au nevoie de pace.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare

Ei au nevoie de Republica Moldova prin tot ceea ce oferă Republica Moldova ca legalizare a afacerilor, ca acces pe piața europeană, ca acces la sistemul bancar internațional. Ei au nevoie de o Ucraină care funcționează ca stat și care e o țară prosperă, pentru că inclusiv pe acolo vin fluxurile comerciale, pe acolo vine și contrabanda pe care ei o fac. Și ei au nevoie de gazul rusesc gratuit din care ei fac bani și desigur 466 de km de hotar privatizat între ghilimele pe care-l folosesc pentru contrabandă. Asta toate sunt incompatibile cu războiul. Ei nu au nevoie de el. E altceva că pentru Putin mai puțin contează ce vor ei, la fel ce vrem noi sau alți care au vreo părere și nu au dreptul de a fi subiecți ai politicii mondiale. 

În cadrul aceluiași podcast, Flenchea a declarat că în cazul unei invazii în Republica Moldova, probabil, s-ar descurca Rusia și fără bombardamente masive ca în Ucraina, de aceea, luând în calcul de unde vin amenințările și pericolul.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare

Pentru că cât de mult nu ne-am înarma eu sunt sigur că nu vom putea face față militar. Și atunci noi trebuie să investim în politic, în diplomație, în resurse diplomatice ca să prevenim războiul, nu să ne implicăm în război și să luptăm fără șanse de câștig.

Întrebat în acest context, cum este mai convenabil pentru Republica Moldova să insităm și-n continuare pe statutul de neutralitate, așa cum este consfințit în Constituție, sau să aderăm la o alinață, cum ar fi NATO, fostul vicepremier pentru Reintegrare a afirmat că NATO nu este un scop în sine, dar sistemul de securitate trebuie regândit.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare

Nicio țară, acele care au aderat la NATO după 1997, nu și-au propus să devină țară-membră NATO de dragul membershipul propriu-zis sau pentru că e cool. NATO e un instrument de asigurare a securității. Și fiecare țară ia decizii cu privire la propria securitate. Cineva optează pentru NATO, investește mulți bani și multe eforturi diplomatice, cineva cum e Finlanda și Suedia care optează pentru neutralitate benevol, spre deosebire de Austria care nu a avut de ales. Istoria asta cu NATO este individuală cu fiecare țară, în funcție de poziționare, în funcție de situație. Acum, ne uităm la statul Republica Moldova, lumea se schimbă, în funcție de care vor fi noile arnajamente de securitate pe continent, atunci noi trebuie să luăm decizii și cu siguranță să elaboreze o nouă strategie privind propria securitate. Acele aranajmente de securitate pot fi în așa fel încât noi nu vom avea de ales, poate fi o nouă Yaltă, să fie noi sfere de influență și nimeni să nu ne întrebe. Acesta tot este un scenariu, din păcate realist.

Referindu-se la declarațiile lansate de pretinsele autorități de la Tiraspol imediat după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE sunt pur și simplu un trolling, Alexandru Flenchea le-a calificat drept un trolling.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare

A fost trolling și fortificarea poziției de negociere pe viitor, pe de o parte. Pe de altă parte, deciziile le iau oameni concreți și acțiunile le fac oameni concreți. Și atunci, omul concret Vitalii Ignatiev și cu omul concret Krasnoselski, care se gândesc și la prorpiul viitor și se gândesc cine știe ce o să fie. Și dacă în câteva săptămâni devenim și noi parte din Rusia cu tot cu Ucraina și cu tot cu Republica Moldova și atunci frumușel scoate din buzunar și punem pe masă declarația noastră și cumva încercăm să ne găsim un loc, acoperindu-ne cu faptul că: uite noi am fost conștienți din primele zile de război și am zis cu cine suntem noi și cu cine suntem noi, și cumva să-și aranjeze un viitor într-o nouă conjunctură. Eu sunt sigur că a fost și acest calcul: de a-și aranja propriua viață în toate scenariile posibile.