ALEGERI 2021: Proceduri de vot pentru regiunea transnistreană. Cimil: „Avem și oameni de bună credință”
- Zona de securitate
- Redacția
- 21/06/2021
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sunt așteptați aproximativ 258 de mii de cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului – localități aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău. Această cifră reiese din datele oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, care este,constant, actualizat. Cert este că numărul alegătorilor a crescut cu circa 11 mii de la scrutinul anterior, din noiembrie 2020. Atunci cetățeni cu drept de vot în regiune erau 247.609.
Anul acesta, Comisia Electorală Centrală a decis, inițial, deschiderea a 44 de secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului și municipiul Bender, ulterior s-a constatat că deschiderea a două secții în Bender, care are statut de localitate cu regim sporit de securitate, este imposibilă din considerente de securitate. La fel s-a procedat și în cazul secției de vot din comuna Corjova, unde, inițial, se preconiza deschiderea unei secții de votare. După revizuirea deciziei de deschidere a 44 de secții s-a ajuns la un număr de 41 de secții. Cele mai multe, aflându-se în zona de securitate.
Câte patru secții într-o localitate vor fi la limita liniei administrative:
Sănătăuca, r. Florești – 4
Rezina – 4
Varnița. r. Anenii Noi – 4
Câte două secții vor fi la:
Chișinău – 2
Doroţcaia, r. Dubăsari – 2
Cocieri, r. Dubăsari -2
Hagimus, r. Căușeni – 2
Copanca, r. Căușeni -2
Chircăiești. r. Căușeni – 2
Căușeni – 2
Gura Bâcului, r. Anenii Noi – 2
Calfa, Anenii Noi- 2
În celelalte localități vor fi câte o secție de vot
Subiectul deschiderii secțiilor de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană este mereu intens discutat la fiecare scrutin național, din varii considerente. Principalele puncte fierbinți ale acestui subiect sunt imposibilitatea partidelor politice de a desfășura liber și în condiții egale campaniile electorale. Accesul informației din dreapta Nistrului, la fel, este limitat, fiind posibil doar prin sursele online, dar și organizarea sau cumpărarea alegătorilor din regiune este un fenomen des întâlnit. În această privință autoritatea electorală de la Chișinău îndeamnă alegătorii din stânga NIstrului să exercite un vot de bună credință.
„Am examinat adânc această problemă si părerile se împart de la interzicerea totală a organizării secțiilor de votare în stânga Nistrului până la crearea unor secții suficiente ca să ii indestulezi pe toți cei care sunt de bună credință. Avem și oameni de bună credință care vin să voteze pentru unul sau altul care nu sunt mituiți, dar avem și fenomene pe care le-am observat începând cu 2014 chiar si 202 unde lumea a venit organizat au invocat anumite plângeri de favorizare.”
Alegătorii din stânga Nistrului vor vota în baza listelor electorale suplimentare. Astfel, ei se pot prezenta la oricare din cele 41 de secții destinate lor. Pentru a-și exercita dreptul la vot, 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐚̂𝐧𝐠𝐚 𝐍𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 trebuie să se prezinte la secție cu unul dintre următoarele acte:
Actele cu care pot vota alegătorii din stânga Nistrului
- buletinul de identitate cu fișa de însoțire;
- buletinul de identitate provizoriu;
- legitimația de serviciu pentru militarii în termen;
- livretul pentru persoanele care satisfac serviciul civil.
Documentele 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚, cum ar fi: Agenția Servicii Publice sau Ministerul Apărării. Amintim că, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, în cel de-al doilea tur, la urne s-au prezentat puțin peste 31 de mii de alegători. Precizăm că, scrutinu din 11 iulie se va desfășurat doar într-un singur tur.