Agenția de Mediu refuză, CSE aprobă. Uzina de la Râbnița a primit totuși autorizație de mediu, tot prin derogări

Agenția de Mediu refuză, CSE aprobă. Uzina de la Râbnița a primit totuși autorizație de mediu, tot prin derogări

A fost prelungit cu încă o lună de zile termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Astfel, acest termen a fost extins de către Comisia pentru Situații Excepționale până la data de 30 septembrie 2022.

Precizăm că, Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița (MMZ), pe data de 26 august, a avut refuz din partea Agenției de Mediu la solicitarea de a primi autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor.

Hotărârea a fost luată în urmă avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului ce a efectuat o inspecție la Uzină pe data de 23 august și a găsit nereguli.

„Pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesar înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal de control nr. PV-IPM2022-02573 din 23.08.2022 și ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova. Prin urmare, în temeiul art. 6 alin. (8) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, art. 25 alin. (11) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, art. 3 lit. a) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița),” se arată în constatarea Agenției din 26 august.

Data limită de activitate pentru Uzină era 31 august, după ce cu două luni în urmă fost prelungit termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, prin două derogări de la legislația Națională.

Citește și:  VIDEO. Gavriliță confirmă că Guvernul a solicitat de la UE reluarea importului de metale. Uzina din Râbnița, unicul actor pe piață