Adrian Glijin a fost eliberat din detenția ilegală de către structurile separatiste de la Tiraspol

Adrian Glijin a fost eliberat din detenția ilegală de către structurile separatiste de la Tiraspol

Cetățeanul Republicii Moldova, Adrian Glijin, care a fost răpit pe 7 octombrie 2020 de către structurile ilegale de forță de la Tiraspol, a fost eliberat astăzi, 7 aprilie, anunțul a fost făcut de către Biroul politici de reintegrare. Detenția a durat 30 de luni.

Amintim că, Adrian a fost răpit de 5 persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului), ulterior fiind „condamnat” la 13 ani și 6 luni de închisoare pentru presupusa faptă de „trădare de patrie”, verdict emis pe 6 mai 2021. Pe lângă sentința ilegală, dosarul este unul secret.

E o acțiune care poate servi ca exemplu în multiple alte cazuri similare de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, printre care cele ale cetățenilor V. Pleșcanov, G. Kuzmiciov, V. Dudnic, V. Pogorlețchi, S. Mantaluța, M. Petiș și mulți alți cetățeni ai Republicii Moldova, care au de suferit în urma acțiunilor ilegale ale Tiraspolului.

În această perioadă, Viceprim-ministrul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare au depus eforturi susținute în vederea eliberării necondiționate a acestuia, făcând uz de toate platformele de dialog disponibile. La fel, fiind în contact permanent cu actorii din formatul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, au fost făcute toate demersurile necesare pentru restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale cet. Glijin.

Pe această cale, ținem să aducem mulțumiri Misiunii OSCE din Republica Moldova, Asociației Obștești „Promo-LEX”, presei din Republica Moldova, tuturor celor care au urmărit îndeaproape acest dosar și au contribuit prin poziția lor la eliberarea lui A. Glijin,” se arată în anunțul făcut astăzi de Biroul de reintegrare.

Patru persoane au fost furate în acea zi de 7 octombrie 2020, din fericire două dintre ele, un polițist și un angajat al Agenției Servicii Publice, au fost la scurt timp eliberate. Adrian Glijin, tatăl a trei copii, a fost deținut până astăzi, iar un alt bărbat continuă să fie ținut închis.

Într-un briefing de presă din 7 decembrie 2020, Pavel Voicu, Ministru de Interne în perioada 14.11.2019 – 06.08.2021, a confirmat că răpirile organizate de structurile de forță din regiunea transnistreană s-au produs ca o răzbunare pentru condamnarea unui fost milițian din stânga Nistrului, implicat în răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești, în aprilie 2015.

În tot acest timp, cât Adrian a fost deținut, familia lui a fost în continuu intimidată de regimul ilegal de la Tiraspol. Pe parcursul unui an, rudelor le-a fost refuzat dreptul la întrevedere. Abia la 16.12.2021, după mai multe eforturi ale familiei și ale Asociației Promo-LEX, care a inițiat campania „Arătați-l viu”, mama sa, Vera Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol. Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor complete și veridice despre starea de sănătate și învinuirile concrete care i-au fost înaintate.

Pe parcursul detenției sale, Asociația Promo-LEX a fost cea care a acordat asistență juridică familiei.

Ca urmare a abuzurilor repetate comise de către reprezentanții regimului de la Tiraspol, situația lui Adrian Glijin este una reprezentativă pentru așa-numitul sistem judiciar local din regiunea transnistrean: răpire, acuzații penale inventate și motivate politic, detenție ilegală în condiții inumane, restricționarea absolută a accesului la materialele cauzei, inclusiv la „sentința de condamnare”, imposibilitatea examinării medicale de către un medic independent și refuzuri repetate la referitor la întrevederea confidențială cu rudele. Mai mult, perioada de detenție de 19 luni  în care s-a aflat Adrian în „arest preventiv” (07.10.2020-06.05.2022), a fost contrară inclusiv legislației locale, care stabilește o perioada maximă a „arestului preventiv” de 18 luni,” se arată într-un comunicat emis de Asociația Promo-LEX .

Pe acest caz a fost expediată o plângere în adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, în  ianuarie 2022, Înalta Curte a decis examinarea prioritară a cauzei și aplicarea în premieră a măsurilor provizorii în unul dintre „cauzele transnistrene”.

Zona de Securitae a realizat mai multe materiale la acest subiect pe care le puteți citi pe platforma noastră.