Adrian Glijin a fost „condamnat” în regiunea transnistreană pentru presupusa „trădare de patrie”. Va sta după gratii 13 ani și 6 luni

Vera GLIJIN, mama lui Adrian Glijin, deținut ilegal la Tiraspol

Adrian Glijin a fost „condamnat” în regiunea transnistreană pentru presupusa „trădare de patrie”. Va sta după gratii 13 ani și 6 luni

Adrian Glijin a fost „condamnat” în regiunea transnistreană pentru presupusa „trădare de patrie”. Despre acest lucru a informat, astăzi, 6 mai, Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, răpit în octombrie 2020 și deținut ilegal în regiunea transnistreană.

Presupusul verdict de „condamnare” a fost dat de așa-numita „judecătorie supremă” din regiunea transnistreană. Astfle, Adrian Glijin va sta după gratiile închisorii din stânga Nistrului 13 ani și 6 luni. Pe lângă sentința ilegală, dosarul rămâne secret, iar accesul unui medic independent nu este acceptat de către administrația de facto de la Tiraspol, susțin reprezentanții PROMO-LEX.

Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin: “Adrian nici măcar nu a primit sentința, iar avocatul transnistrean va face cunoștință cu ea abia la 10 mai. Nu știu ce să fac și unde să mai apelez. Rog încă odată toate autoritățile competente să lupte pentru fiul meu.”

Reamintim că, la data 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian a fost răpit de cinci persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului, zona de securitate). Familia a fost informată că Adrian e acuzat de “trădare de patrie”.

De la răpirea sa și până în decembrie 2021, timp de 435 de zile, Adrian Glijin nu a avut posibilitatea de a-și vedea familia, iar rudele acestuia nu au avut acces la dosar, din motivul „secretizării” acestuia. Cazul Glijin este cel mai elocvent exemplu unde lipsa acțiunilor concrete alimentează abuzurile și ilegalitățile grave.

PROMO-LEX reiterează apelurile anterioare și solicită repetat implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pe acest caz. Totodată, în contextul vizitei Secretarului General al ONU în Republica Moldova, în perioada 9 – 10 mai, PROMO-LEX solicită autorităților constituționale să abordeze în cadrul discuțiilor cazul lui Adrian pentru a oferi maxim ajutor familiei Glijin, dar și pentru a asigura eliberarea imediată și necondiționată din detenția arbitrară a lui Adrian.