Actualizări pe cazul Pleșcanov, activistul diagnosticat cu cancer rămâne în detenție la Tiraspol

Victor Pleșcanov și drapelul afișat la balconul său din orașul Tiraspol în susținerea poporului ucrainean

Actualizări pe cazul Pleșcanov, activistul diagnosticat cu cancer rămâne în detenție la Tiraspol

Starea de sănătate a activistul din regiunea transnistreană, Victor Pleșcanov, rămâne incertă și azi, după ce în luna noiembrie ar fi fost diagnosticat cu cancer. Diagnosticul ar fi fost stabilit după un control medical efectuat în penitenciarul în care este ilegal deținut și i-a fost comunicat lui Pleșcanov în aceeași zi cu refuzul de grațiere semnat de pretinsul lider al regiunii, Vadim Krasnoselschi.

Soția activistului, Oxana LOPUȘNEAK, ne-a mărturisit că starea de spirt a bărbatului a devenit tot mai precară după ce a primit vestea, ”din start nu avea încredere, de foarte multe ori am fost duși de nas. Și acum mi-a spus: „Oxana, ei pur și simplu mă vor tăia.”  Sau îi vor pune ceva special, spre exemplu, o bucată de sticlă pentru ai da alt termen, invocând că a vrut să-și facă rău, pentru ca, într-un fel, să nu iasă mai repede decât prevede termenul și iată o nouă pedeapsă că ar fi înghițit sticla. El nu știe cum acolo ei pot manipula situația. El îmi zice că ei așa de multe idei au încât omul niciodată nu cunoaște unde este adevărul. Și cum situația în regiune nu este clară, nu se știe ce se întâmplă, în general. Să mergem să fim operați? Mulți spun: „îl vor adormi și nu se va mai trezi.” Doar anestezia e așa un lucru că poți să nu te mai trezești. El (n.r. Victor Pleșcanov) este foarte nervos. În principiu, nici până nu dormea, acum deloc nu poate dormi”.

Medicii din regiune, dar și angajații structurilor de forță transnistrene au aplicat o atitudine ostilă în raport cu acesta, încercând să-l forțeze să accepte o intervenție chirurgicală. Din spusele Oxanei Lopușneak medicul ce l-a examinat pe soțul ei fără ezitare i-a zis “Будем тебя резать”adică „tăiat”, referindu-se la o eventuală intervenție chirurgicală.

„El era șocat de faptul că în raport cu el au aplicat violența, nu s-au comportat omenește, de aceea el le-a spus: „Eu nu vreau să fiu tăiat”. Victor le-a spus: „Uitați-vă, cătușele atât de tare erau strânse, până la sânge”. Dar medicii au zis: „Nu, totul e normal. Ce nu vă place? Ce nu vă aranjează?”

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian s-a arătat încrezător în eliberarea cât mai curândă a activistului.

„Situația lui sănătate este din ce în ce mai problematică. Nu știm toate detaliile, pentru că, cum am spus accesul nostru este limitat și sperăm ca OSCE-ul să aibă posibilitatea să ne spună în curând mai multe, dar noi suntem încrezători în faptul că detenția lui se apropie de sfârșit și că vom găsi o soluție în viitorul apropiat pentru acest caz. Soluționarea punctuală a unor unor cazuri particulare…Nu înseamnă soluționarea per ansamblu a problemelor drepturilor omului.” Declarația a fost făcută de Serebrian pe opt decembrie la evenimentul de prezentare a raportul privind situația drepturilor omului din regiunea transnistreană pentru anul 2023.

Activistul a fost vizitat de medicii Misiunii OSCE în Moldova pe 4 decembrie, însă nu au fost publicate rezultatele acestei vizite, iar soția lui Pleșcanov nu a primit detalii din partea Misiunii.

Pavel Cazacu, avocat al Asociația Promo-LEX ce asistă familia lui Pleșcanov pe malul drept al Nistrului, susține că în acest caz primul pas este stabilirea diagnozei definitive, ”sunt încă incertitudini cu privire la problema lui medicală și din câte am înțeles, inclusiv din discuțiile cu reprezentanții OSCE este nevoie, totuși, de o anumită intervenție pentru a depista cu certitudine, care este problema medicală de care acesta suferă.

Ținând cont de situația anterioară fizică a acestuia, ținând cont de situația anterioară psihologica, pentru că, după cum bine cunoașteți, acesta a avut o tentativă de suicid în închisoare și, potrivit noilor evoluții, starea lui de sănătate, în ciuda unei diagnoze definitive, noi mizăm și cerem eliberarea lui din detenție imediată și necondiționată. 

Nu au fost puține situațiile pe care noi le-am observat, inclusiv Curtea Europeană le-a constatat că sistemul medical din închisorile transnistrene este unul practic inexistent.”

Rata de încarcerare în regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa, aproximativ 𝟒𝟓𝟏 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐭̦𝐢𝐧𝐮𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝟏𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢. Această cifră depășește de peste patru ori media europeană și aproape de două ori pe cea de pe malul drept. Mai mult ca atât, 17 persoane au decedat în 2023 în locurile de detenție din regiune.

„Numărul de 17 persoane care au decedat în stânga Nistrului este uriaș , în contextul în care aceste cifre le publică chiar regimul de la Tiraspol nu este exclus ca aceste cifre să fie mult mai mari, respectiv atâta timp cât nimeni nu are acces în acest teritoriu, mai ales în închisorile transnistrene, este evident că aceste cifre sunt de reper, dar trebuie să admitem că cifrele sunt mult mai mari, atât la numărul de deținuți, cât și alte cifre, inclusiv numărul de persoane care decedează. Informațiile care vin la noi de la deținuți, de la foști deținuți, de la rude ne arată o situație extrem de îngrijorătoare anume la situația de sănătate. 

Ținând cont că oamenii mor in detenție În aceste situații grave, eu cred că autoritățile nu depun suficient efort, iar acest lucru este, din păcate la suprafață. Noi mizăm în continuare pe efortul autorităților, dar care să fie unul și mai ferm și mai prompt, pentru că fiecare întârziere, mai ales în cazul domnului Pleșcanov poate fi fatală.

Imediat după apariția în spațiul public a noilor circumstanțe de sănătate în care este deținut Pleșcanov, regimul de la Tiraspol nu a întreprins noi acțiuni în privința activistului, deși inițial era forțat să fie operat de urgență. Familia deținutului ne-a comunicat că în prezent acestuia nu i s-a oferit niciun tratament.

„El nu se va resemna că se încalcă drepturile omului, este zidit în interiorul lui. Rămâne ferm pentru familia sa, pentru libertatea de exprimare, pentru aceea că el are dreptul la viață. Noi suntem lipsiți de a avea planuri de viață. Noi le avem la fel ca ceilalți,” mărturisește Oxana care zilnic merge la penitenciarul unde este deținut Victor pentru a avea întrevederi.

Oxana LOPUȘNEAK, soția lui Victor Pleșcanov

Victor Pleșcanov a fost condamnat ilegal pe 26 septembrie 2022, la trei ani și două luni privațiune de libertate, într-un dosar secret privind „incitarea la extremism”. Persecuțiile au început odată cu arborarea drapelului Ucrainei la balconul apartamentului său din Tiraspol. În scopul eliberării activistului au fost lansate o petiție publică și o serie de apeluri către organizațiile internaționale din partea apărătorilor acestuia.