Activistul Anatol Mătăsaru a fost reținut de militarii ruși din Misiunea de Pacificare timp de 5 ore

Comandantul militar al secțiunii centru din cadrul Zonei de Securitate, care l-a reținut pe Mătăsaru, maior Ramazanov

Activistul Anatol Mătăsaru a fost reținut de militarii ruși din Misiunea de Pacificare timp de 5 ore

La întoarcere din regiunea transnistreană activistul Anatol Mătăsaru a fost sechestrat de către militarii ruși din cadrul Misiunii de Pacificare de la postul nr.11, în apropiere de localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, partea dreaptă a Nistrului, pe motiv că acesta ar fi filmat pe teritoriul postului. Reținerea a avut loc astăzi, 5 mai, la ora 15:40, fiind eliberat abia la 20:40, după implicarea observatorilor militari din cadrul Comisiei Unificate de Control și reprezentantului oficiului Avocatul Poporului, Veaceslav Ursu.

Mătăsaru ar fi început filmarea imediat după trecerea liniei administrative cu regiunea transnistreană, încercând să înregistreze un video în care să povestească cum pretinșii grăniceri trasninistreni la fel au încercat să îl rețină, în acest moment a fost observat că filmează și a fost oprit. Militarii ruși i-au cerut eliminarea video-urilor făcute. La fața locului s-a deplasat poliția Republicii Moldova, observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control și reprezentantul oficiului Avocatul Poporului.

Anatol Mătăsaru, reținut la post/ 5 mai 2023

Activistul a scris un denunț la poliția Republicii Moldova invocând încălcarea dreptului la libertatea de circulație, drept asigurat prin articolul 27 din Constituția Republicii Moldova.

Amintim că la postul nr. 11 Gura Bîcului a mai avut loc un incident similar, pe 9 februarie 2021 jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost reținuți de către reprezentanții Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, la fel pentru filmarea pe teritoriul postului.