A fost decretată stare de urgență economică în stânga Nistrului. Este restricționat volumul de utilizare a gazelor naturale

A fost decretată stare de urgență economică în stânga Nistrului. Este restricționat volumul de utilizare a gazelor naturale

În regiunea transnistreană a fost anunțată stare de urgență în economie. Un pretins document a fost semnat de liderul separatist Vadim Krasnoselski. Așa-numita decizie de a decreta stare de urgență în economie ar fi cauzată de problemele privind securitatea energetică.

Astfel, pretinșii membrii ai Consiliului de securitate și liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski au pus în discuție subiectul despre reducerea livrărilor de gaze către regiune, (deficitul pentru luna curentă este de aproximativ 37 de milioane de metri cubi de gaze), consecințele tendințelor negative în domeniul furnizării de gaze și măsurile de răspuns la situația actuală.

Comunicatul de presă de pe site-ul pretinsului lider transnistrean anunță că, în ceea ce privește industria, s-au introdus restricții ce țin de volumul de utilizare a gazelor naturale de către întreprinderile bugetare și entitățile de afaceri mai mici. Acțiunile vor reduce consumul de gaze cu 22 de milioane de metri cubi în luna octombrie. Reducerea livrărilor de gaze naturale către MGRES va contribui, de asemenea, la reducerea consumului, mai anunță presa din partea stângă a Nistrului.

Precizăm că, anterior presa transnistreană a scris faptul că Gazprom va reduce livrările de gaz în regiunea transnistreană, în luna noiembrie, cu 40%, după ce a micșorat volumul pentru luna octombrie cu 30%. De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că în prezent, Gazprom nu a emis o hotărâre oficială în acest sens.

În context, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a declarat că în condițiile crizei energetice din țară, regiunea transnistreană va trebuie să recurgă la stoparea marilor companii industriale cu scopul de a reduce consumul,  în același timp Guvernul nu va putea interveni cu compensații pentru consumatorii locali în cazul în care aceștia vor fi impuși să plătească un preț la fel ca pe malul drept, dacă vor primi energie din alte surse decât de la Gazprom.

Citiți și: Criza energetică în regiunea transnistreană. Gavrilița: Nu putem merge cu compensații pe un teritoriu pe care nu-l controlăm