2021, încă avem armată de ocupație. Cum au sfidat neutralitatea țării în 2020 militarii ruși 

2021, încă avem armată de ocupație. Cum au sfidat neutralitatea țării în 2020 militarii ruși 

Odată cu declararea independenței, Republica Moldova și-a atribuit statutul de neutralitate și suveranitate, principii care de la bun început nu au fost respectate de Federația Rusă, care după prăbușirea Uniunii Sovietice nu a retras Armata 14 din stânga Nistrului, teritoriul al Republicii Moldova, dar și s-a implicat în conflictul din 1992.  Armata rusă s-a redenumit în 1995 în Grupul Operativ al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, însă a rămas cu aceeași structură militară și misiune.

Pe parcursul anilor militarii ruși ce staționează ilegal în regiune au efectuat sute de acțiuni de sfidare a neutralității Republicii Moldova: exerciții militare, pregătiri pentru situații de conflict, au participat la parade militare organizate de autoritățile separatiste, activități cu implicarea copiilor și lecții de propagandă militară.

În prezent în regiunea transnistreană staționează ilegal, fără vreun statut juridic, aproximativ 1500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt deja  locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă. Moscova a decis să înroleze locuitori ai regiunii, după ce guvernele pro-europene de la Chişinău au interzis în trecut de mai multe ori rotația militarilor ruși prin aeroportul Chişinău, iar Ucraina le-a închis tranzitul pe teritoriul său după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și intervenția din Donbas.

Federația Rusă își motivează prezența militară prin faptul că aceștia ar asigura securitatea depozitului cu armament din s. Cobasna, stânga Nistrului, armate ce aparțin Rusiei. Însă acțiunile militarilor ruși nu se limitează doar la păzirea depozitului, ei se implică direct în menținerea regimului separatist din stânga Nistrului.

Copiii depun jurământ în organizaţia militară Armată Tânără a Federaţiei Ruse

În 2020 GOTR  a organizat, în mod public, sute de activități în regiune. Cele mai multe dintre ele sunt cu caracter educațional în stilul militar patriotic cu implicarea copiilor din regiune.

Doar în acest an zeci de copii din raioanele din stânga Nistrului a Republicii Moldova au depus jurământ în organizaţia militară Armată Tânără a Federaţiei Ruse. Unul din aceste  evenimentul a avut loc de ziua Naţionale a Rusiei la care a participat şi comandantul trupelor de ocupaţie ale Federaţiei Ruse, colonelul Zelencov. Ministerul Apărării de la Chişinău și cel de Externe a condamnă aceste acţiuni, iar ministrul apărării de atunci, Alexandru Pânzari declara că va începe o anchetă în acest caz, care așa nu a mai avut nicio finalitate.

Imaginile cu tinerii înrolații sunt  publicate chiar pe pagina oficială a Ministerului Apărării de la Moscova.

Copii recrutați: 12.06.2020
Copii recrutați: 12.06.2020

Tradițional la aceste evenimente au loc diferite victorine sau lecții cu tema : “istoria armatei ruse şi a flotei marine”, „Operațiunile militare dintre forțele ruse și cele române”, dar și despre Cel de-a doilea Război mondial sau despre Misiunea de Pacificare de pe Nistru.

Soldaţii ruşi intenţionează să conducă cât de curând, clase cu discipline militare pentru aceşti copii. Aceste acțiuni încalcă  prevederile Convenţiei cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană. În articolul 4 din Convenție , se prevede că “Unităţile Armatei a 14-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu stricteţe neutralitatea şi îşi asumă obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a se abţine de la orice acţiuni ilicite”.

Ce au făcut autoritățile

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a reacţionat atunci la solicitare presei  la manifestaţiile solemne organizate  de către Grupul Operativ de Trupe Ruse şi le cataloga drept sfidătoare în adresa  Republicii Moldova.

REACŢIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE: „Actul în cauză face parte dintr-un şir de alte acţiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staţionarea şi activitatea căruia, pe teritoriul Republicii Moldova, constituie o încălcare a independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova. Acţiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activităţi cu tentă militară. În acest context, MAEIE îşi reconfirmă demersul cu privire la necesitatea retragerii complete şi necondiţionate a trupelor ruse, cu armamentul şi muniţiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova”.

La scurt timp după publicarea reacției, comunicatul a dispărut atât de pe pagina oficială cât şi de pagina de pe Facebook a ministerului. Fiind  invocate motive tehnice.

Atunci directorul asociaţiei Promo-LEX declara că, dacă comunicatul nu va fi republicat este un semnal grav din partea ministerului.

“Eu sper că o să apară înapoi şi într-adevăr este vorba de o problemă tehnică şi nu de presiuni de natură diferită. Dar răspunsul cred că îi vom afla în scurt timp în cazul în care nu vor reveni cu un răspuns clar şi nu vor reapărea acest comunicat pe sursele care a apărut iniţial asta ar fi un semnal foarte prost pentru societatea din Republica Moldova în primul rând, dar şi pentru partenerii internaţionali. Asta ar însemna că Ministerul de Externe nu are o poziţie fermă sau este incompetent, ceea ce eu refuz să cred”. 

Comunicatul așa si nu a reapărut. 

Recent a mai fost organizată o astfel de ceremonie. Ministerului Apărării al Federației Ruse a anunțat pe, 13.12.2020 că militarii Grupului Operațional al Forțelor Ruse au susținut o prelegere despre pregătirea militar-politică pentru copii din regiune. Prelegerea a avut loc în clasa pentru copii înscriși  în organizația militară rusă Armata Tânără,  în care au fost plasate simbolurile de stat ale Federației Ruse, steagul Organizației, au fost expuse diferite arme de calibru mic, precum și carduri biografice ale eroilor pionieri.

În cadrul evenimentului, militarii ruși care staționează ilegal pe teritoriul Moldovei le-au vorbit copiilor despre fundamentele sistemului constituțional, drepturile, libertățile și obligațiile cetățenilor ruși.

Redacția Zona de Securitate a solicitat o nouă reacție la acțiunile militare din stânga Nistrului de la Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul a declarat că nu și-a schimbat poziția față de trupele de ocupație și în continuare pledează pentru retragerea acestora. În răspunsul acordat Ministerul face referință la discursul ministrului Aureliu Ciocoi de la Consiliul miniștrilor afacerilor externe ai OSCE de la Tirana din 04.12.20:

„Aș dori să reiterez poziția noastră de lungă durată cu privire la necesitatea finalizării retragerii trupelor militare străine și a depozitelor sale de muniție de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu prevederile sale constituționale de neutralitate și în conformitate cu angajamentele internaționale asumate în cadrul OSCE.

În acest context, suntem pregătiți să ne angajăm într-un dialog constructiv cu partenerii noștri ruși pentru a urmări la nivel practic inițiativa lansată anul trecut de Federația Rusă privind reluarea procesului de distrugere și retragere a muniției din zăcămintele Cobasna . OSCE ar putea juca, într-adevăr, un rol important în asigurarea transparenței acestui proces.”

În legătură cu evenimentele dedicate zilei constituției Rusiei, Biroul Politici de Reintegrare a răspuns la solicitarea noastră de a comenta această situație:

„În acest context, poziția Republicii Moldova rămâne una fermă, Chișinăul pledează pentru îndeplinirea angajamentelor bilaterale și cele internaționale privind retragerea trupelor, armamentului și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

 Cu toate acestea, având în vedere că autoritățile constituționale sunt în imposibilitatea exercitării unui control efectiv asupra situației din regiunea transnistreană, acestea depun eforturi conjugate, în special, prin demersuri în formatele de negocieri consacrate în vederea atingerii acestui obiectiv, în contextul reglementării pașnice și durabile a conflictului transnistrean.”

În 2020 copii din stânga Nistrului au fost implicați în zeci de activități de instruire cu orientare militară pro rusă. Expertul în securitate Rosian Vasiloi susține că aceasta de fapt și este adevărata misiune a trupelor ruse.

„Noi nu trebuie să uităm care a fost inițial rolul prezenței militare a Federației Ruse în particular pe teritoriul pe care nu îl controlăm și unul din roluri, pe lângă pretinsa pază a acestor muniții și a Misiunii de Pacificare, este și promovarea naritivelor Federației Ruse și a propagandei prin activități de instruire militară a elevilor. Nu este de mirare pentru că acest lucru se întâmplă de mai mulți ani cu părere de rău autoritățile se fac că nu vad și nu aud. ”

Rosian Vasiloi atrage atenția că același lucru se încearcă și pe teritorii pe care Republica Moldova le controlează. Vasiloi face referință la vizita Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Chișinău (RCSC) din  Taraclia unde  au mers la liceul Ivan Vazov, unde s-au întâlnit cu elevii clasei de educație civil-patriotică cărora le-au adus adus accesorii cu caracter militar- ghete, curele de umăr, curele și mănuși albe.

„Anume organizații de pe lângă Ambasada Federației Ruse încearcă același lucru ca în stînga Nistrului  sub un alt aspect în școlile din sudul Republicii Moldova, raioanele Taraclia și Comrat. Atât timp cât noi vom fi surzi muți și nevazator la tot ce fac anumite forțe în Republica Moldova aceste acțiuni vor avansa. Aș vrea să văd reacția autorităților, care de cele mai multe ori își exprimă doar îngrijorări nu și acțiuni concrete, aș vrea să văd cum este chemat Ambasadorul Federației Ruse și să fie atenționat,” a declarat Vasiloi pentru portalul Zona de Securitate.

  • Tânăra Armată/ Юнармия care are filială pe lângă trupele de la Tiraspol  este o aşa-zisă organizaţie de tineret susţinut şi finanţată de Guvernul Rusiei prin Ministerul Apărării din Rusia. Ea are misiunea de a instrui tânăra generaţie pentru a-i insufla valorile, istoria naţională şi militară a Rusiei. În Republica Moldova această organizaţie nu este recunoscută.

25 ani de la înființare

La 1 iulie 2020, Grupul Operativ al Trupelor Rus (GOTR) „a sărbătorit” 25 ani de la înființare.

Cu aceasta ocazie Promo-LEX a identificat cele mai importante declarații ale conducerii de vârf a RM, pe durata acestor ani, în raport cu armata rusă. Vedeți infograficul aici.

Promo-LEX a constatat că prezența militară rusă a GOTR constituie un element determinant care contribuie la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și împiedică o investigare eficientă a încălcărilor comise în regiunea transnistreană.

Mai multe concluzii ale Asociației Promo-LEX găsiți în Studiul privind prezența militară rusă în Armenia, Moldova și Ucraina și impactul său asupra situației drepturilor omului: https://bit.ly/38o9y0o

 

Militarii ruși participă cu regularitate la paradele de la Tiraspol

După ce rotația militarilor ruși a devenit tot mai problematică pentru autoritățile de la Kremlin. Aceștia au început să ofere bani pentru construcția locuințelor în regiune. La începutul anului 2020 militarilor înrolați în armata rusă care staționează ilegal în regiunea transnistreană le-a fost promis că vor primi  subsidii pentru procurarea sau construcția de locuințe, din bugetul Ministerului apărării al Federaţiei Ruse. Aproximativ 80 de militari ai Grupului operativ de trupe ruse (GOTR) staționat în stânga Nistrului vor primi în jur de 300 milioane de ruble rusești, potrivit unui comunicat al Districtului vestic al Ministerului apărării de la Moscova.

La începututl lunii septembrie Tiraspolul a organizat o paradă militară grandioasă, experţii în securitate au tras un semnal de alarmă, spunând că autorităţile constituţionale ar trebui să împiedice organizarea acestei parade. Motive au fost multe, de la pericolul sporit de infectare până la ameninţările asupra securităţii naţionale, având în vedere că la pregătiri a participă şi forţele ruse de ocupaţie, iar Zelenkov, comandantul GOTR a fost prezent la ședințele de planificare a acesteia.

Pe parcursul zilei de 2 septembrie, toate posturile de televiziune din regiune au difuzat mesaje de felicitare venite din partea oficialilor de la Moscova. Iar liderul separatist a acordat un interviu pentru unul dintre cele mai urmărite posturi din Rusia, prin care a mulțumit militarilor ruși pentru ajutor și pentru că a fost de partea Transnistriei în conflictul armat din 90.

Recent președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Federația Rusă este gata să retragă trupele ruse din regiunea transnistreană, inclusiv a pacificatorilor, însă doar după ce va fi identificată o soluție pașnică  în reglementarea transnistreană. Declarația a fost făcută drept răspuns la cerințele Maiei Sandu la retragerea militarilor ce staționează ilegal în stânga Nistrului.

Astfel de cerințe au fost și sunt în permanență solicitate de Republica Moldova, însă niciuna din ele nici până în 2021 nu a avut un răspuns exact, când militarii rușii vor pleca din Republica Moldova…