200 de lei pentru „Transnistria”. În regiunea transnistreană, sintagma „Transnistria” a fost echivalată cu nazismul. Reacția Chișinăului
În ziua de 4 septembrie, regimul din stânga Nistrului a interzis folosirea termenului „Transnistria” și l-a echivalat cu o manifestare a fascismului și nazismului. Așa-numitul Sovietul Suprem a susținut inițiativa lui Krasnoselski în două lecturi simultan. Avocații Promo-LEX au comentat pentru Zona de Securitate că acțiunile Tiraspolului sunt un alt element de intimidare a locuitorilor din regiune. Iar fostul vicepremier pentru Reintegrare Alexandru Flenchea crede că școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului vor fi primele care vor avea de suferit. În opinia sa, Tiraspolul va folosi aceste amenzi pentru a șantaja Chișinăul.
Amendă pentru „Transnistria”
La sfârșitul lunii august, într-o conferință de presă susținută cu ocazia pretinsei independențe a regiunii, liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a propus stabilirea răspunderii administrative pentru utilizarea denumirii „Transnistria” în raport cu regiunea.
Krasnoselski a propus folosirea denumirii „Prednestrovie” în toate limbile.
„Nu putem folosi termenul „Transnistria”. Este interzis. Există un cuvânt bun „Prednestrovie”. Poate fi vorbit în orice limbă. Lasă-i să studieze”, a mai spus liderul separatist Vadim Krasnoselski în cadrul aceleași conferințe.
Pe data de, 4 septembrie, a prezentat această propunere în cadrul unei ședințe a așa-numitului Sovietul Suprem. Drept urmare, inițiativa lui Krasnoselski a fost susținută în unanimitate în două lecturi simultan. Să remarcăm faptul că atât Krasnoselski, cât și așa-zișii deputați sunt protejați ai Șerifului.
Potrivit unui comunicat al așa-numitului Sovietului Suprem, aceste reguli vor fi explicate turiștilor.
„Agențiile de turism trebuie să explice acest lucru turiștilor care ajung pe teritoriul republicii noastre. Dacă este necesar, trebuie să faceți modificări la numele agențiilor dvs. de turism”, a spus pretinsa deputată Galina Antiufeeva.
Sancțiuni pentru utilizarea termenului:
- Pentru persoane fizice – de la 184 de ruble până la 368 de ruble.
- Pentru funcționari – de la 184 de ruble până la 736 de ruble.
- Pentru persoanele juridice – de la 1840 la 9200 de ruble.
- Arestare posibilă până la 15 zile.
Interdicția va intra în vigoare la două săptămâni după semnarea lui Krasnoselski.
Un alt element de intimidare
Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru consideră că acesta este un alt element de intimidare a locuitorilor din regiune.
„Această acțiune este o altă măsură de întărire a așa-numitei legislații anti-extremiste în regiunea transnistreană, care pare să se întâmple în mod constant. În fiecare an sunt introduse noi măsuri care reprezintă o luptă împotriva presupusului extremism. În acest format se încadrează și amendamentul care a fost adoptat ieri de așa-numitul Soviet Suprem. Nu cred că este ultima dată. Ne putem aștepta ca în viitor orice altă sintagmă sau altă acțiune să fie calificată drept extremism și, prin urmare, să fie interzisă. Este interesant că pedeapsa stabilită poate fi numită simbolică. Este vorba de aproximativ 200 de lei moldovenești sau arestare pentru 15 zile. Dacă pui această amendă și arestare pentru 15 zile pe cântar, asta arată atitudinea așa-zisei administrații față de libertățile omului”, a mai declară Vieru pentru Zona de Securitate.
Avocatul mai crede că aceștia ar putea încerca să aducă cetățenii moldoveni în fața justiției în temeiul articolului respectiv.
Iar, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea crede că școlile care predare în limba română, care sunt situate pe malul stâng, vor fi primele care vor avea de suferit. În opinia sa, Tiraspolul va folosi aceste amenzi pentru a șantaja Chișinăului.
„Adica, este clar că acesta este pur și simplu un instrument represiv, în primul rând, cele mai vulnerabile școlile cu predare în limba română, care sunt situate în regiunea transnistreană. Vorbim despre personalul acestor școli, profesorii, elevii, părinţii lor. De asemenea, aceştia sunt poliţiştii noştri, care lucrează în Tighina, sunt autorităţi locale, primarii, consilieri locali din satele din raionul Dubăsari. Adică, toate ar putea fi potențial atacate, iar acesta este un instrument pe care Tiraspolul îl poate folosi oricând la discreția sa pentru a face presiune asupra Chișinăului și a cere anumite concesii pentru sine. De regulă, concesiile pe care le doresc sunt întotdeauna legate de afaceri, în acest caz, cred că afaceri și energie”, a declarat Flenchea pentru Zona de Securitate.
Flenchea mai crede că prin această decizie Tiraspolul încearcă să facă presiuni suplimentare asupra Chișinăului.
„Este clar că situația politică și geopolitică se schimbă, situația din sectorul energetic se schimbă. Iar Tiraspolul adaugă amendamente la pretinsa lege privind combaterea extremismului la arsenalul său de mijloace represive. Poate, nu fără un pic de sarcasm, voi observa că în acest fel Krasnoselski vrea să mulțumească anticipat Chișinăului pentru gazul pe care Tiraspolul se așteaptă să îl primească gratuit după Anul Nou, poate chiar și prin teritoriul malului drept al Moldovei.
În noile condiții, chiar dacă nimeni nu va mai plăti acest gaz, dar dacă vorbim de același furnizor Gazprom, măcar livrarea lui va costa bani. Cine va plăti pentru asta? Tiraspolul? Nu. Regiunea transnistreană nu există pentru asta, există pentru a continua să folosească gazul gratuit și să câștige mulți bani din asta.
Multe, dacă nu totul, vor depinde de noi, de reacția Chișinăului, de cum vor fi puse întrebările, de ce răspunsuri vor fi primite. Pentru că, desigur, da, depindem de curentul relativ ieftin pe care îl primim din regiune. Cu toate acestea, stânga Nistrului este și mai dependentă de banii pe care îi primesc pentru această energie electrică”, mai mai comentat Flenchea pentru redacția noastră Zona de Securitate.
Biroul pentru Reintegrare: Aceasta este o inițiativă contraproductivă
Potrivit Biroului pentru Reintegrare inițiativa regimului de la Tiraspol este una contraproductivă. această inițiativă contraproductivă.
„Nu credem că aceste discuții pe tema toponimiei vor contribui la apropierea celor două maluri ale Nistrului sau vor grăbi procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Să ne amintim că termenul Transnistria a intrat în discursul public cu mult înainte de apariția nazismului și a fascismului. Este consemnată nu numai în Declarația de Independență a Republicii Moldova („CONFIRMAREA existenței durabile a moldovenilor în Transnistria (în originalul Transnistria – n.red.) – parte a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru;…” ), dar și în alte acte normative (inclusiv . Legea nr. 173 din 22 iulie 2005 „Cu privire la principalele prevederi ale statutului juridic special al așezărilor de pe malul stâng al Nistrului (Transnistria)”, chiar dacă recent termenii „Regiunea transnistreană”, „Malul stâng al Nistrului” sau „regiunile de est” sunt mai des folosite în uz oficial.”
Să remarcăm că în urmă cu aproape 20 de ani, mai exact în anul 2005, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind principalele prevederi ale statutului juridic special al așezărilor de pe malul stâng al Nistrului, care în limba română sună astfel: Legea nr. 173-XVI din 22 iulie 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria).
Legea prevede că pe teritoriul Republicii Moldova se înființează o entitate teritorială autonomă cu statut juridic special – Transnistria.
Regiunea transnistreană este parte integrantă a Republicii Moldova și, în limitele competențelor stabilite de Constituție și de alte legi ale Republicii Moldova, rezolvă problemele de competența sa.
Trebuie să remarcăm faptul că, acum cel mai potrivit nume pentru Transnistria este regiunea transnistreană.
Mai jos vă arătăm un DEX realizat de colega noastră Irina Tabaranu, în care aduce explicații despre terminologia problemei transnistrene și cum e corect să-i numi pe așa zișii lideri, autorități și granițe ilegale.