1+1: Tiraspolul vrea garanții de securitate, pe malul drept, în timp ce menține de-a lungul liniei administrative pretinse posturi de control

1+1 la Tighina 20.06.2023

1+1: Tiraspolul vrea garanții de securitate, pe malul drept, în timp ce menține de-a lungul liniei administrative pretinse posturi de control

Astăzi, la sediul din orașul Bender/Tighina a Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc o nouă întrevedere în formatul 1+1 dintre Oleg Serebrian – vicepremier pentru reintegrare și  Vitalii Ignatiev – pretins ministru de externe de la Tiraspol, cu participarea reprezentanților actorilor din formatul de negocieri „5+2”.

Temele cheie au fost drepturile omului, libera circulație și încercarea Tiraspolului de a obține garanții de securitate pentru administrația separatistă când se află pe malul drept și peste hotarele țării în contextul recentelor amendamente la legislația penală a Republicii Moldova, privind separatismul. Aceasta a fost prima astfel de întrevedere dintre Tiraspol și Chișinău după modificările la Codul Penal.

 Vicepremierul pentru reintegrare a accentuat situația alarmantă în domeniul respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și unele cazuri individuale (Pleșcanov, Ermurachi, Dudnic, Pogorlețchii, ș.a.) de persecutare ilegală și abuzivă a cetățenilor Republicii Moldova, cu apelul de a fi restabilite drepturile fundamentale lezate și de a avea o implicare mai activă a OSCE în vederea încetării persecuțiilor și respectării standardelor dreptului internațional.

„S-a reiterat mesajul privind necesitatea asigurării accesului neîngrădit în regiune a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului la fel cum aceasta are loc pe malul drept. S-a mai solicitat excluderea restricțiilor și interdicțiilor nominale menținute pentru persoanele aflate în exercitarea profesiei. A fost solicitat accesul necondiționat și nelimitat al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

La fel, s-a intervenit cu cererea repetată de a se renunța la condiționalități politice și de a facilita trecerea nestingherită a materialelor de construcție și a mijloacelor de transport antrenate în lucrările de reparație a drumurilor locale de pe sectoarele Corjova, Roghi, Cocieri și Molovată Nouă din raionul Dubăsari, blocate în prezent de către Tiraspol,” se arată în comunicatul de presă post discuție emis de Biroul Politici de Reintegrare.

La acuzațiile Tiraspolului privind pretinsa blocare de către Chișinău a autorizării importului în regiune a unui dispozitiv medical destinat pentru tomografia computerizată s-au enumerat condițiile necesare de întrunit în acest sens, inclusiv în partea ce ține de obligativitatea luării la evidența organelor naționale competente a beneficiarului acestui echipament și a conformării la rigorile de securitate radiologică în vigoare.

Cu privire la insistența Tiraspolului de a obține garanții de securitate în procesul de liberă circulație a exponenților din regiune pe malul drept și peste hotarele țării în lumina recentelor amendamente la legislația penală a Republicii Moldova s-a remarcat că acest subiect este politizat excesiv și că în realitate situația e inversată, deoarece anume Tiraspolul menține infrastructura posturilor neautorizate de control, supune cetățenii verificărilor și interogărilor abuzive, impune diverse bariere, menține liste ale persoanelor indezirabile în regiune.

Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au evocat necesitatea menținerii dialogului în formatul de lucru al reprezentanților politici și de a relansa reuniunile grupurilor de lucru sectoriale, în mod prioritar a experților din sfera ocrotirii sănătății, protecției mediului ambiant și infrastructurii drumurilor.

  • Formatul 1+1 este platforma de discuții a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului, detalii DEX.