1+1 | Oleg Serebrian după negocierile de la Tiraspol: Decizia noastră în privința reintegrării economice rămâne de neclintit. VIDEO

1+1 la Tiraspol 16.01.2024

1+1 | Oleg Serebrian după negocierile de la Tiraspol: Decizia noastră în privința reintegrării economice rămâne de neclintit. VIDEO

Reprezentanții politici pentru negocierile dintre Chișinău și Tiraspol, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, au avut astăzi, 16 ianuarie, prima întâlnire din 2024 în formatul „1+1”. Ședința a avut loc Tiraspol pe fundalul nemulțumirilor din partea regimului separatist cu privire la introducerea taxelor vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, pe principii generale.

Zona de Securitate a fost unica instituție  media din partea dreapta Nistrului la ședință și a avut ocazia să participe la declarațiile de presă post discuții a ambilor negociatori, vedeți mai jos și varianta video a materialului de la Tiraspol.

Vicepremier pentru Reintegrare a explicat jurnaliștilor din stânga Nistrului că odată cu intrarea în vigoare a noului cod vamal: Moldova nu a introdus taxe pentru regiunea transnistreană. Moldova a introdus taxe vamale pentru toți agenții economici de pe teritoriul R. Moldova, recunoscut internațional.

Presa: Dar cum ați explicat Uniunii Europene necesitatea introducerii acestor taxe?

Oleg SerebrianAm explicat prin faptul că e teritoriul Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional și în UE nimeni nu a  avut pretenții la acest capitol. Nici măcar Federația Rusă nu poate avea pretenții, deoarece teritoriul nostru este de la Cuciurgani la Ungheni.

Presa: Înseamnă asta că în viitorul apropiat vor fi introduse și plata TVA și a accizelor?

Oleg Serebrian: Nu. În viitorul apropiat nu poate fi vorba de introducerea TVA și a accizelor, deși treptat aveam intenția de reîntregi, în primul rând în plan economic teritoriul Republicii Moldova. Vrem ca acest proces să aibă loc pe cale pașnică, desigur informând din timp întreprinderile despre aceste schimbări. Decizia noastră în privința integrării economice rămâne de neclintit – treptat avem în vedere chiar și introducerea leului moldovenesc ca monedă de plată pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Vitalie Ignatiev, reprezentantul regimului separatist de la Tiraspol în discuție cu presa a menționat că a întrebat Chișinăul în timpul negocierilor: cum aceste taxe, care ajung în bugetul moldovenesc, contribuie la plățile sociale din Transnistria?

Oleg Serebrian a explicat că  90% din cetățenii regiunii transnistrene sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Mulți din ei beneficiază de pensie moldovenească, de asistență medicală în spitalele din dreapta Nistrului sau au acces la studii fără taxe, astfel nu poate fi vorba de o politică discriminatorie.

„Dacă am calcula cât se cheltuie și cât se colectează din contul acestor taxe veți vedea că este invers,” a spus Serebrian.

Tiraspolul pare să se fi răzgândit în ceea ce privește aplicarea unor măsuri de răspuns ca urmare a introducerii taxelor vamale. Pe 9 ianuarie pretinsul guvern local a publicat un comunicat în care menționa că, de la 1 februarie, pentru persoanele juridice și instituțiile statale situate în regiunea transnistreană, dar aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, tarifele vor fi similare celor stabilite la nivel național. Adică mai mari.

Schimbările ar fi afectat inclusiv școlile cu predare în limba română din regiune, însă comunicatul a fost ulterior modificat. Din el a dispărut sintagma „instituții statale”, fiind menținută doar sintagma: „persoanele juridice”, iar partea în care erau indicate tarifele exacte a fost, de asemenea, exclusă.

Ignatiev a dat asigurări că niciun fel de probleme și restricții suplimentare față de aceste instituții de învățământ nu pot exista. ”În ceea ce privește accesul la terenuri – acest subiect a fost pe agendă, dar nu l-am discutat. Dacă ați întrebat, vă răspund: Noi restricții nu introducem. Desigur că anumite scutiri, care anterior erau valabile, vor fi revizuite. Dar nu este vorba de taxe suplimentare, impedimente sau restricții. Facilitățile de care se bucurau fermierii moldoveni le vom reduce sau chiar anula, deoarece toți trebuie să fie în condiții egale. Transnistria nu oferă scutiri, fermierii transnistreni nu beneficiază de scutiri, așa că și în raport cu fermierii moldoveni va fi aplicat același regim”.

Chișinăul insistă asupra necesității de a îmbunătăți situația dramatică din domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană. Tiraspolul se face însă că nu vede problema, în timp ce rata de încarcerare în regiunea transnistreană rămâne cea mai înaltă din Europa. Mai grav, 17 persoane au decedat în 2023 în locurile de detenție din regiune.

Oleg Serebrian: Am discutat despre drepturile omului – în primul rând despre starea lui Mihai Ermurachi și Victor Pleșcanov. Sper că, și cu ajutorul OSCE, aceste probleme vor fi rezolvate. Mă refer la eliberarea lor.

Vitalie Ignatiev: Noi nu avem deținuți politici. Nu sunt gata să discut pe așa dimensiune. În Transnistria nu există deținuți politici. În Moldova situația este opusă. Nu voi comenta, dar trebuie să știți că, la noi, deținuții beneficiază de toate procedurile democratice. Inclusiv misiunea OSCE, cu doctorii săi, are posibilitatea să viziteze pe oricine vrea.

Vicepremierul moldovean s-a întâlnit cu Vitali Ignatiev, bănuit în Ucraina de colaborare cu Rusia și subminarea ordinii constituționale. Ignatiev trebuie să se prezinte până mâine – 17 ianuarie, inclusiv, la Serviciul de Securitate al Ucrainei din regiunea Vinnytsia, pentru a primi o notificare scrisă cu privire la suspiciunea de comitere a infracțiunilor imputate.

Presa – Puteți comenta citația emisă pe numele dvs în Ucraina?
Ignatiev – Nu. Nu merită a fi comentată.
Presa – A fost abordat acest subiect (în timpul discuțiilor – n.n.)?
Ignatiev – Nu, nu are legătură cu realitatea.
Presa – Mai aveți o zi pentru a vă prezenta (la SBU – n.n.).
Ignatiev – Nu comentez.

Ultimele trei întrevederi în formatul „1+1” au avut loc în regiunea transnistreană, la Tiraspol și Bender.  Organizarea ședințelor 1+1 ar fi trebuit să aibă caracter rotativ, însă după adoptarea noilor modificări în legislația penală, privind separatismul, Tiraspolul invocă lipsa garanțiilor securitate și refuză să vină la Chișinău. În pofida acuzațiilor regimului, că exponenților acestuia le este îngrădită libera circulație, unii dintre ei circulă neîngrădit între maluri. Mai multe vedeți aici.