1+1 la Tiraspol: Acuzații de blocadă economică, în timp ce regiunea își crește exporturile către UE și îngrijorări după incriminarea separatismului

1+1 februarie 2023

1+1 la Tiraspol: Acuzații de blocadă economică, în timp ce regiunea își crește exporturile către UE și îngrijorări după incriminarea separatismului

La Tiraspol a avut loc ieri, 17 februarie, prima întrevedere de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. Întâlnirea s-a produs pe fundalul tensiunilor dintre părți în urma adoptării de către Chișinău a modificărilor din Codul Penal ce incriminează separatismul.

Biroul politici de Reintegrarea a primit mai multe acuzații privind pretinsa blocadă economică a regiunii, învinuiri ce sunt invocate ani la rând, deși regiunea înregistrează progrese de export și import în fiecare an, cu excepția perioadei pandemice. În replică reprezentantul Chișinăului a subliniat faptul, că în pofida contextului regional complicat, întreprinderile din regiunea transnistreană au funcționat în regim normal, iar relațiile lor comerciale nu au fost afectate. Totodată, acesta a negat faptul că procesul de negocieri s-ar afla în impas, menționând mai multe înțelegeri pe segmentul economic la care s-a ajuns în anul 2022.

  • Precizăm că, este înregistrată o dinamică tot mai ascendentă a importurilor – exporturilor, efectuate de către agenții economici din regiunea transnistreană, cu statele-membre ale Uniunii Europene. În 2022 exportul către UE au fost de 67,1%, fiind o creștere semnificativă, cu 10,2%, comparativ cu indicatorii anului 2021 – 56,9%. Principalele țări din UE cu care au loc peste 80 % din import și export sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.

„Vicepremierul Serebrian a readus pe agendă problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, fiind evocat faptul că, urmare a punerii în aplicare de către Tiraspol a așa-numitei strategii de ,,combatere a extremismului”, s-au intensificat persecuțiile, intimidările, reținerile și privările ilegale de libertate a mai multor cetățeni, făcându-se referire la cazurile lui Glijin Adrian, Pleșcanov Victor, Pogorlețchii V., Zimin A. ș.a. S-a menționat necesitatea intervenirii cu reacții prompte, inclusiv cu implicarea Misiunii OSCE, în vederea asigurării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune. A fost reiterată oportunitatea continuării dialogului la această temă în cadrul următoarei ședințe a grupurilor de lucru pentru drepturile omului,” se arată în comunicatul de presă al Biroului.

A fost abordată și tema barierelor existente în calea liberei circulații în localitățile din regiunea transnistreană pentru reprezentanții presei și ai sectorului asociativ de pe malul drept al Nistrului, în special pentru cei din domeniul apărării drepturilor omului. S-a solicitat înlăturarea acestor piedici și asigurarea accesului nestingherit al presei și societății civile pentru reflectarea și monitorizarea evenimentelor și fenomenelor de interes public din regiune.

S-a discutat și problema împăduririlor ilicite întreprinse pe terenuri ce intră în hotarele administrative ale s. Doroțcaia din raionul Dubăsari și sunt amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, fiind cerută încetarea acestor acțiuni ilegale.

Reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat critic față de amendamentele recent operate în Codul Penal al Republicii Moldova, privind incriminarea fenomenului de separatism, pe care le-a calificat ca ”un precedent foarte periculos, menit să impună noi măsuri de presiune și să blocheze canalele de dialog existente și angajamentele anterior asumate în procesul de negocieri”.

În reacția Chișinăului s-a enunțat, că prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interacțiunii în formatele de negocieri curente privind reglementarea transnistreană. Acestea au detaliat aplicabilitatea prevederilor art.32 alin.(3) din Constituția Republicii Moldova și reglementează modalitățile de răspuns la potențiale riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a țării. S-a subliniat, că articole similare sunt stipulate și în legislația altor țări, inclusiv din Europa.

Tiraspolul insistă asupra lansării unor eventuale ”consultări informale” în formatul de negocieri ,,5+2”, Vicepremierul pentru reintegrare a precizat, că actualul context complicat de securitate regională, agresiunea militară continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei și lipsa perspectivelor clare de a avansa spre coșul problemelor de securitate și privind reglementarea conflictului transnistrean, fac imposibile astfel de consultări, fiind sugerată menținerea interacțiunii în platformele de dialog Chișinău-Tiraspol, cu prezența OSCE și invitarea altor experți internaționali relevanți.

Citește și:  Separatismul va fi pedepsit penal