1+1 Chișinău / 12.02.22
1+1: Chișinăul cere ca OSCE să-l viziteze de urgență pe Victor Pleșcanov. Ca răspuns, Tiraspolul tace
O nouă rundă de discuții în formatul 1+1, între reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, s-a desfășurat la sediul OSCE de la Chișinău. Subiectul central a fost cel energetic. Chișinăul a venit cu cinci variante, pe care nu le-a facut publice, privind posibilitatea producerii unui volum cât mai mare a energiei electrice pentru consumatorii de pe malul drept. Elementul cel mai important este un preț cât mai mic, în măsură să protejeze cetățenii, dar și întreprinderile de facturi ridicate.
„De asemenea, un punct important îl reprezintă stabilitatea rețelelor noastre energetice. În contextul războiului din Ucraina suntem foarte vulnerabili. Rețelele electrice nu pot fi supuse unor șocuri repetate prea puternice, gradul de uzură al infrastructurii energetice de pe ambele maluri fiind pe alocuri destul de mare. La discuții din partea Chișinăului în grupul de negociatori pe probleme energetice au participat reprezentanți ai conducerii Moldelectrica, Moldogaz, ANRE și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Cele discutate urmează a fi analizate din mai multe aspecte, probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare. Totuși, trebuie să recunosc că așteptările noastre sunt moderate”, a precizat șeful de la Reintegrare, Oleg Serebrian.
Un alt subiect de discuție a fost cazul lui Victor Pleșcanov. Chișinăul a solicitat ajutorul OSCE în vederea obținerii mai multor informații privind starea morală și de sănătate a cetățeanului Pleșcanov. Ca răspuns, Tiraspolul nu a venit cu o poziție clară.
„În cadrul discuțiilor de azi, dl. Ignatiev m-a informat că viața lui Victor Pleșcanov este în afara oricărui pericol. Totodată reprezentanții Tiraspolului au semnalat existența unor probleme similare, din perspectiva lor, în penitenciarele controlate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, unde sunt câțiva deținuți din regiunea transnistreană. Am menționat în replică faptul că Chișinăul este de acord să ofere OSCE posibilitatea de a se informa oricând la fața locului despre starea acestora, dar cerem în schimb ca reprezentanții OSCE să aibă posibilitatea de a-l vizita de urgență pe dl. Pleșcanov la penitenciarul în care se află. Din păcate nu am auzit un răspuns clar la această propunere, dar vom insista pe ea. Aceasta fiind singura sursă credibilă pe care o avem pentru a afla starea reală a acestuia”, a declarat Serebrian.
Citește și: Victor Pleșcanov a avut o tentativă de suicid în semn de protest pentru privare de libertate
În partea introductivă a negocierilor la care a avut acces și presa, pentru prima dată după mai mulți ani, Vitalie Ignatiev s-a plâns pe incidentul din 23 noiembrie când acesta a pierdut zborul spre Mosocova invocând un control excesiv pe aeroportul din Chișinău. Igantiev a acuzat în acest context Chișinăul de îngrădirea a liberii circulații.
Drept răspuns la aceste insinuări, Serebrian a declarat că Tiraspolul nu se poate, în niciun caz, plânge de un tratament discriminatoriu din partea Chișinăului la acest capitol. Cetățenii din regiunea transnistreană care vin pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău nu sunt forțați să treacă prin puncte de control.
„Am menționat că punctele de control instituite de Tiraspol sunt nu doar ilegale, dar încalcă și toate deciziile și prevederile statutul Zonei de Securitate. Am propus celor de la Tiraspol să aplice față de cetățenii care se deplasează din teritoriul controlat de Chișinău spre regiunea controlată de ei aceleași reguli pe care le aplicăm noi. Am menționat că vrem ca jurnaliștii, reprezentanții societății civile și politice din întreaga Republica Moldova să aibă dreptul de a se deplasa oriunde, oricând, fără niciun fel de îngrădiri. Chișinăul e gata să facă pași concreți în vederea creării unui spațiu comun pentru mobilitatea cetățenilor și mi-am exprimat speranța că Tiraspolul va răspunde pozitiv la propunerea noastră”, a mai spus Serebrian.
La discuțiile de azi, a fost examinat și importul de medicamente în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău declară că au fost expuși pașii concreți pentru a veni în întâmpinarea medicilor, farmaciștilor și pacienților din regiunea transnistrean. „În același timp, am subliniat încă o dată clar că intenția noastră este crearea unui spațiu comun, apropierea celor două maluri în toate domeniile, inclusiv cel medical și farmaceutic. Nu creearea unor spații legale paralele. Facem ce ne stă în puteri pentru a soluționa problemele din sănătate, dar nu vom merge în întâmpinarea celor care doresc recunoașterea unui alt nomenclator, unul paralel, al medicamentelor pe teritoriul Republicii Moldova”, declară vicepremierul.
Cele două părți și-au exprimat disponibilitatea ca până la finele acestui an să se mai organizeze o rundă de negocieri, mai ales că pe 31 decembrie expiră mai multe înțelegeri avute anterior, inclusiv cea cu privire la accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole.
Discuțiile reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului în reglementarea procesului transnistrean avut loc în prezența reprezentanților ambasadelor SUA, Rusiei și Ucrainei, a delegației Uniunii Europene din Republica Moldova, dar și a misiunii OSCE în Chișinău. Negocierile au fost moderate de noua șefă a OSCE, Kelly Keiderling.
Vezi și: Oleg Serebrian: “Chișinăul și Tiraspolul NU au ajuns la un numitor comun pe problema energetică”