1 septembrie va fi și la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Activitatea instituției nu va fi suspendată

Liceul Teoretic ’’Lucian Blaga” din mun. Tiraspol

1 septembrie va fi și la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Activitatea instituției nu va fi suspendată

Procesul educațional în cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol și activitatea instituției vor fi asigurate în continuare, anunță Biroul Politici de Reintegrare.

Biroul s-a implicat în contextul sesizării parvenite din partea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului și în care s-a făcut referință la posibila suspendare a activității Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol pentru o perioadă de 3 luni urmare a unei „decizii” recent emise în regiunea transnistreană.

„Imediat ce au fost cunoscute aceste circumstanțe, prin canalul de dialog de la nivelul reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană, Chișinăul a informat mediatorii și observatorii formatului de negocieri „5+2” și a sesizat Tiraspolul, cu exprimarea îngrijorării în legătura cu potențiala tensionare premeditată a situației în jurul acestei instituții de învățământ, apelul de a asigura respectarea înțelegerilor anterior agreate, a se abține de la acțiuni unilaterale, a elimina barierele artificiale și a contribui neîntârziat la soluționarea problemelor constatate.

…În rezultatul mobilizării eforturilor și a interacțiunii constructive la ziua curentă s-a reușit depășirea dificultăților anterior remarcate și revenirea la o activitate funcțională a instituției, cu desfășurarea pregătirilor necesare pentru începutul noului an școlar și organizarea unui proces de studii calitativ,” se arată într-un comunicat emis de responsabilii de Reintegrare.

Anterior dificultăți similare au fost raportate și din partea Liceului „Evrika” din or. Râbnița, care ar fi fost deja rezolvate.

Biroul politici de reintegrare în comun cu Ministerul Educației și Cercetării anunță că vor monitoriza constant situația tuturor celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană întru a fi asigurată buna lor funcționare și desfășurarea procesului educațional în conformitate cu exigențele naționale și internaționale în vigoare.